11 липня – Всесвітній день шоколаду

    _11341993876Привіт, друзі! Ви, напевно, полюбляєте ласувати різноманітними солодощами. І головне місце серед них справедливо посідає шоколад. 11 липня найбільш палкі прихильники шоколаду і шоколадних ласощів відзначають Всесвітній день шоколаду. А виникло це незвичайне свято у Франції в 1995 році.  А ви знаєте, як і де з’явився шоколад?

   Історія смачного продукту дуже давня і почалася вона десь у 600 році до н.е. на берегах Мексиканської затоки. На думку дослідників, саме в цей час стародавні майя та ацтеки стали культивувати какао-дерево й готувати з його плодів напій чоколатль, який додавав сил та енергії. Приблизно через 2000 років Колумб отримав у дар від індійців какао-боби, а через декілька років Ернан Кортес підніс їх у дар королю Карлу V. У супровідному листі йшлося, що одна чашка шоколадного напою допомагає боротися із втомою і додає сил. Але іспанцям гіркий і незвичний на смак напій не сподобався. Тому кухарі вирішили вдосконалити творіння ацтеків: замінили чилі на корицю і мускатний горіх, замість меду щедро додали цукру і подали шоколад гарячим. Напій сподобався королю.

   Іспанці так полюбили смак шоколаду, що навіть нікому не хотіли видавати секрет приготування цього смачного продукту. Аж ось іспанська принцеса Анна Австрійська вийшла заміж за французького короля. До Парижа вона прихопила не тільки сукні, а й спеціалістів із приготування шоколаду. І розпочався в Європі справжній шоколадний бум!

   У Франції почали готувати шоколадний напій і навіть винайшли рецепт твердого шоколаду. Щоправда, смак цього винаходу був не дуже … воно й зрозуміло, адже це ж були просто розтовчені боби какао.

   Тільки в другій половині 12 століття шоколад стали додавати у печиво – тістечка та рулети. Це відкрило новий етап в історії продукту – тепер його можна було не тільки пити, а й їсти. Про те, що шоколад можна робити в плитках, першими здогадались англійці у 1847 році.

   У невеликій Бельгії сьогодні можна знайти більше двох тисяч шоколадних бутиків і аж 16 музеїв, присвячених улюбленим солодощам. Шоколаду тут виробляють більше, ніж в інших країнах світу – 170 тисяч тон на рік.15-faktv-pro-shokolad_1

   А справжній молочний шоколад винайшли далеко від батьківщини дерев какао – у гірській європейській країні Швейцарії.

   В Україні першими скуштували шоколад львів’яни. Їм він одразу припав до смаку. От вони й почали частувати ним відвідувачів численних львівських кав’ярень.

   А от середньостатистичний швейцарець з’їдає не менше 12 кг ласощів за рік.

   В італійській Тоскані є навіть «Шоколадна долина». Місцеві мешканці пишаються 400-річною історією виробництва шоколаду.

   У Франції вчать робити різноманітні шоколадні муси, випічку з шоколаду та шоколадні коктейлі.

   Іспанія, яка подарувала Європі шоколад, зараз входить в п’ятірку найбільших виробників та споживачів цих ласощів.

   А в США є безліч фабрик з виробництва різноманітніх сортів шоколаду (молочного, з карамеллю та ін.).

   Відомо, що шоколад покращує настрій та добре впливає на розумову діяльність. Але зловживати солодощами шкідливо. Тож споживайте шоколад в невеликій кількості, і нехай він принесе вам лише користь!594_480

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.