Рубрика: Книжкова варта

Книжкові новинки для старшого шкільного віку

Книжкові новинки для молодшого віку

Владислав Лозинський “Око пророка”

Історико-пригодницька повість польського письменника Владислава Лозинського «Око Пророка» – одна з дуже популярних книжок. Уперше видана 1899 р. у Львові, вона безліч разів перевидавалась і досі не сходить з книжкових полиць, користуючись палкою любов’ю читачів.

Автор переносить читача у ХVІІ століття.

Запорозький козак Семен Галушка, рятуючись від ворогів, довіряє хлопцеві Ганусеві Бистрому коштовну річ, яку за всяку ціну треба було зберегти.

З цього й починаються незвичайні пригоди чесного і мужнього хлопця, про які цікаво і дотепно розповідає письменник. Тісно переплітається доля скривдженого панами та підпанками поляка Гануся Бистрого й українського козака Семена, щира дружба об’єднує цих людей, немовби символізуючи собою вічну дружбу між двома братніми народами.

Читачі дізнаються дуже багато цікавого про давній Львів, помандрують з героєм повісті і купецьким караваном до Болгарії, і навіть потраплять до турків.

Книгу «Око Пророка» високо цінував свого часу Іван Франко, а от син Тарас перевів її українською мовою.

Пол Гэллико “Томасина”

Пол Гэллико — американский писатель, полу итальянец, полу австриец. Родился в Нью-Йорке в 1897 году, учился в Колумбийском университете, был журналистом. В начале 40-х годов он внезапно стал знаменит, выпустив трогательную и увлекательную книгу “Снежный гусь”. С тех пор все его книги — бестселлеры.

Самые известные из них — “Дженни” (1950), “Ослиное чудо” (1952), “Любовь к семи куклам” (1954), “Томасина” (1957), “Цветы для миссис Харрис” и “Миссис Харрис едет в Нью-Йорк” (1960).

Он написал книгу о Святом Патрике — покровители Ирландии.

Сам Пол Гэллико был добрым покровителем животных: в доме у него жили большой дог и двадцать три кошки. Умер Пол Гэллико в 1979 году. далее »

Хоакін Гутьєрес “Кокорі”

«Кокорі». Цю надзвичайно поетичну повість – казку написав відомий південноамериканський письменник Хоакін Гутьєррес. Народився він 1918 року в Коста – Ріці, та згодом, виїхав за кордон і зупинився в Чілі, назавжди увійшовши в життя чілійського народу.

В пропонованій повісті – казці розповідається про веселі, а часом і страшні пригоди негритянського  хлопчика Кокорі, який наполегливо шукає відповідь на запитання: чому чарівна Троянда, що принесла йому так багато радості, жила всього лише один день, а бридкий і хижий крокодил, потворний удав, отруйні змії живуть по кількасот років.

Після багатьох пригод Кокорі, нарешті, знаходить відповідь. А в чому вона полягає, ви, любі діти, дізнаєтесь, прочитавши цю книжку.

Приємного читання!

Уілкі Коллінз “Місячний камінь”

В основу насиченого пригодами твору покладено таемничу історію зникнення з індійского храму коштовного Місячного каменя та його розшуків.

Долі героів роману химерно переплітаються з історією Місячного каменя, творячи складну захоплюючу інтригу.

Місячний камінь це дорогоцінна річ, на протязі століть перебувала в лобі бога Місяця, скульптура якого стояла в храмі Сомнаута. Але так сталося, що брамінам довелося приховати скульптуру від очей загарбників. Брамінам з’явився бог Виша, і оголосив про те, що тепер їм доведеться охороняти скульптуру все своє життя, а викрадач каменю знайде себе на вічні страждання. далее »

Александр Беляев “Человек – Амфибия”

Роман “Человек – Амфибия” был написан известным писателем – фантастом в 1927 году и впервые опубликован в журнале “Вокруг света”. Почти сразу он вышел отдельным изданием и с тех пор неоднократно переиздавался. По праву это произведение считается самым популярным у писателя. Именно ему дал высокую оценку Герберт Уэллс.

Годами прикованный к постели тяжелой болезнью Александр Беляев из повести в повесть создавал целую галерею персонажей, не вписывающихся в рамки традиционного мира.

Это печальная и трогательная история о любви и одиночестве вряд ли сможет кого-то оставить равнодушным. далее »

Джеймс Оливер Кервуд “Бродяги Севера”

Джеймс Оливер Кервуд (James Oliver Curwood) (12 июня 1878 — 13 августа 1927) — американский писатель и защитник природы, автор приключенческой литературы.Кервуд был заядлым охотником, но позднее стал защитником дикой природы, в том числе он боролся за сокращение сезона охоты, а в 1926 году стал членом Мичиганской комиссии по защите окружающей среды.В 1927 году Кервуд поехал во Флориду. Во время рыбалки он был укушен пауком, что вызвало аллергическую реакцию, заражение крови и смерть. Кервуда похоронили на кладбище Дубовые Холмы.Его помнят на родине. Сейчас в построенном им Замке расположен музей, где проводятся ежегодные праздники в честь писателя. далее »

Іван Іванович Гурін “Де живе жар – птиця”

Яких тільки див не буває на світі. От, скажімо жар – птиця. Ви, діти знаєте цю невловиму чарівницю, що володіє надприродною силоюй ощасливлює казкових героїв – добротврців лише одною – єдиною пір’їною. Та є золоті жар – птиці, що гніздяться не на деревах, а в душах людей.

Казки, прислів’я та приказки, легенди і перекази, пісні, загадки, лічилки, скоромовки, нісенітниці – всі ці духовні скарби живуть у народі, не одне століття передаються з уст в уста, від покоління до покоління.

З поміж багатьох професій, що існують на землі, чи не найдивовижніша професія збирача пір’їн золотого птаха – скарбів народної фантазії, пам’яті і душі. Завдяки невтомним пошукам збирачів – ентузіастів, яких Іван Франко назвав”поборниками народного діла”, записані й опубліковані тисячі й тисячі народних казок, пісень, загадок, прислів’їв та приказок.

Книжка, яку я вам пророную, також з’явилась внаслідок численних записів, що їх здійснив один із найдосвідченіших збирачів фольклору Іван Іванович Гурін.

Гадаю, вам діти, буде цікаво та корисно довідатись про життя та діяльністьшукача народних скарбів. далее »

Рафаэль Сабатини “Скарамуш”

“Скарамуш» — приключенческий роман о временах Французской революции. Захватывающий, увлекательный, исторически достоверный в лучших традициях Рафаэля Сабатини.

Место действия — Франция, время — 1780-е годы, преддверие революции.

Андре-Луи Моро вырос в семье герцога на правах приемного ребенка. Известно, что по происхождению он простолюдин, но подробности его рождения неизвестны. Молодой человек получил хорошее образование и стал адвокатом, но обостренное чувство справедливости не оставляет выбора и подталкивает к рискованным авантюрам. далее »