Африканська ягода

Вітаю вас, шановні читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні ми поговоримо про найбільшу ягоду, яку всі люблять їсти влітку. І тема сьогоднішньої статті – корисні і шкідливі властивості кавуна.

Кавун – солодкий, смачний і багатьма улюблений плід, вживання якого, приносить велику користь здоров’ю. Багато хто вважає його фруктом, або овочем, насправді, це  – ягода.

Батьківщиною кавунів вважається Південна Африка. Всі види цієї ягоди походять від одного предка, що росте в пустелі Калахарі. Попередники кавунів мало нагадують сучасні звичні червоні плоди. Спочатку в кавуні було дуже мало лікопіну – пігменту, який фарбує м’якоть. Дикі плоди були блідо-рожевими, і лише у 20 столітті селекціонери вивели червоні кавуни.

Кавун – досить корисний фрукт, який містить в собі велику кількість корисних речовин і вітамінів. У кавуні є вітамін С, вітамін А, вітамін РР, вітаміни В1, В2, В6, В9, Е і Н. З корисних речовин тут можна знайти калій, натрій, кальцій, фосфор, залізо і магній.

Крім того, кавун покращує метаболізм. Кавун також очищає нирки і печінку, маючи сильні сечогінні і жовчогінні властивості. Якщо у вас проблеми з нирками, застій жовчі, з’являються камені, то кавунова дієта може допомогти в профілактиці цієї проблеми.

Але найціннішим елементом кавуна є магній, який виводить з організму надлишок холестерину, зберігаючи еластичність кровоносних судин. Також магній запобігає утворенню каменів, нормалізує роботу кишечника, зберігає еластичність м’язів і попереджає остеопороз. Кавун рекомендують вживати людям для усунення набряклості при серцево-судинних порушеннях.

Його варто їсти людям, що страждають циститом, нефритом, пієлонефритом, хронічним гепатитом, холециститом або дискінезією жовчних шляхів, тому що кавун не вимиває калій з організму.

Сік кавуна прекрасно “чистить” від токсинів печінку і сприяє поліпшенню мікрофлори кишечника.

Кавун також буде корисний при недокрів’ї, ревматизмі, атеросклерозі, подагрі, гіпертонії, артриті та ожирінні.

Кавун використовують у лікувальному харчуванні при анемії, атеросклерозі, гіпертонії, хворобах печінки, каменях жовчного міхура і сечовивідних шляхів, артритах, подагрі, при ожирінні.

Бета-каротин, допомагає впоратися зі стресом. Для людей, які постійно зазнають психічне напруження, він є антидепресантом. Для літніх людей кавун служить профілактичним засобом від хвороби Паркінсона через наявність фенілаланіну.

Лікопін запобігає розвитку онкологічних захворювань внутрішніх органів. Цитрулін, біологічно активний препарат, необхідний для стабільної роботи серцевого м’яза.

А от не варто їсти кавуни людям з підвищеною кислотністю, захворюваннями  підшлункової  залози, діабетом, серцевими захворюваннями і тим, у кого є камені в нирках.

Протипоказано вживання кавуна людям з хворобами сечостатевої системи, особливо обтяженими каменями в нирках діаметром від чотирьох міліметрів і більше, діареєю, метеоризмом, коліками, важкими патологіями підшлункової та передміхурової залози.

Кавун не рекомендується діткам до двох років, він може спровокувати харчову алергію. Порція кавуна для малюка 2-3 років не повинна перевищувати 80-100 грамів м’якоті, до 3-6 років разову порцію можна збільшити до 150 грамів.

На цьому я з вами прощаюся, потрібно ще забігти на ринок і купити собі парочку стиглих і дуже смачних кавунів. Всім здоров’я і до нових зустрічей!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.