Ернест Сетон-Томпсон

Ернест Сетон-Томпсон – канадський письменник, художник-анімаліст, натураліст і громадський діяч. Один із засновників руху скаутів в США.

Народився 14 серпня 1860 в британському місті Саут-Шилдс. Його батько, Сетон, був дворянського роду. Сім’я переїжджає до Канади, коли хлопцеві виповнилося шість. У дитинстві Ернест часто йшов в ліс, щоб вивчати і малювати тварин, уникаючи свого жорстокого батька.

У 1879 році Ернест закінчив Торонтський коледж мистецтв.

Перший літературний твір Сетона-Томпсона, «Життя лугового тетерева», було опубліковано в 1883 році. Популярність в США і Канаді письменникові принесли збірки «Дикі тварини, як я їх знаю» (1898), «Життя тих, на кого полюють» (1901), а також 8-томну працю «Життя диких звірів» (1925-1927).

З 1890 по 1896 роки Сетон вивчав образотворче мистецтво в Парижі.

Не будучи шанувальником міського життя, Ернест подовгу жив в лісах і преріях. Написав близько 40 книг, головним чином про тварин. Кілька книг присвятив побуті і фольклору індіанців – «Маленькі дикуни». Ернест також опублікував книги «Біографія грізлі» (1900), «бересті» (1902), «Книга про ліс» (1912) і ще багато інших книг.

У 1906 році письменник познайомився з лордом Баден-Пауеллом, засновником руху бой-скаутів. Разом вони активно пропагували ідеологію життя в гармонії з природою.

Сетон-Томпсон став одним із зачинателів літературного жанру творів про тварин.

Сетон-Томпсон помер 23 жовтня 1946 року в американському місті Санта-Фе (штат Нью-Мексико).

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.