Корінь життя

Вітаю вас, мої улюблені читачі блогу про здоров’я.  Сьогодні нашим гостем буде така рослина як  женьшень.

Женьшень — багаторічна трав’яниста рослина родини аралієвих, налічує 11 видів. Всі вони здавна використовуються як загальнозміцнюючий й тонізуючий засіб, а в народній медицині й для лікування різних захворювань. Кореневище діаметром близько 3 см має сірувато-жовтий колір. Його покрито рубцями, які розташовуються по спіралі. Листя на довгих ніжках складені з п’яти овальних листочків, розташованих на коротких ніжках. Квітконосом є центр листової розетки, на ньому розташовується суцвіття у вигляді парасольки. У женьшеню маленькі квіти, не більше 2 мм, мають таке ж забарвлення, що і головний корінь. Суцвіття представлені 8-10 квітками.

У цієї лікарської рослини безліч назв, що відображають його незвичайну силу, – корінь життя, дар безсмертя, божественна трава, сіль землі, чудо життя та ін. За чотири тисячі років, а саме тоді з’явилися перші згадки про цілющі властивості женьшеню, в Китаї, Японії, Тибеті про нього складено безліч легенд.

Кажуть, що корінь женьшеню стали використовувати ще 3000 років тому. А з’явився він на Землі так: якось блискавка вдарила в струмок. Вода вичерпалася, і в тому місці, куди вона потрапила, з’явилася рослина, що увібрала в себе силу небесного вогню. Тому женьшень іноді позначається китайськими ієрогліфами “жень-дань-шень”, що означає “корінь-блискавка”.

Ще одна легенда розповідає, як в женьшень перетворилася найкрасивіша дівчина, на ім’я Мей, яку заточив у своєму замку імператор. За одними переказами, женьшень стався від хлопчика-перевертня, за іншими — він син тигра і червоної сосни. Легенди говорять і про те, що женьшень, що має надприродну силу, вміє перетворюватися в дикого звіра і навіть в людину.

Унікальні особливості цієї цілющої рослини обумовлені його унікальним складом, що включає безліч різноманітних елементів. Пептиди, глікозиди, алкалоїди, ефірні олії, полісахариди, крохмаль, корисні смоли, поліетилени, пектинові й дубильні речовини, сірка, металевий германій, тритерпенові сапоніни позитивно впливають на імунну систему. Багатий корінь життя і вітамінами груп E, групи B і С, мікроелементами, корисними кислотами.

Женьшень — м’який стимулюючий засіб, він поступово розкриває резерви організму, допомагаючи боротися з  інфекціями, функціональними захворюваннями, хворобами внутрішніх органів, втомою, депресією, старінням. Цілющий ефект “накопичується”, що дозволяє рекомендувати женьшень як здоровим, так і дуже ослабленим людям, яким швидко та сильнодійни стимулятори протипоказані.

Женьшень уповільнює старіння організму, активізує оновлення клітин, сприяє ускоренному виведенню токсичних речовин (в тому числі алкоголю і продуктів його розпаду), підвищує імунітет. Покращує настрій, працездатність, концентрацію уваги, пам’ять. Знімає втому, допомагає швидкому відновленню після важкої фізичної й розумової роботи, підвищує якість життя, гармонізує добові ритми.

Здається неймовірним, що женьшень допомагає боротися з таким величезним переліком проблем. Але всьому є наукове пояснення. Річ у тому, що женьшень — не ліки, а стимулятор, він “торсає” захисні реакції нашого організму, які стають більш активними й адекватними.

Але іноді, вживання кореня життя небажано і навіть шкідливо. В першу чергу, приймання препаратів з женьшеню не рекомендується у випадках, коли його тонізуючі й стимулюючі властивості недоречні. При гіпертонічній хворобі такі препарати приведуть до небажаного підвищення артеріального тиску. При підвищеній частоті серцебиття, в збудженому стані нервової системи, проблемах зі сном, приймання женьшеню протипоказаний. До негативних наслідків може призвести вживання кореня життя, якщо людину лихоманить або спостерігається кровотеча.

Бажаю вам міцного здоров’я і  до нових зустрічей!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.