5 лютого – День монарха

Данаида монарх – вид метеликів з сімейства нимфалид (Nymphalidae). Один з найвідоміших метеликів Північної Америки.

Метелики-монархи здійснюють найдальші міграції в світі комах. Міграції – це тривалі подорожі, в які пускаються тварини в пошуках корму, тепла, води і т. д. Літо монархи проводять на відкритих рівнинах Північної Америки. Але тут взимку стає холодно, тому восени, щоб пережити несприятливий час року, метелики летять на південь – у Каліфорнію, Флориду і Мексику.

В місцях зимівлі нерідко збираються мільйони монархів. З настанням весни благополучно перезимовані метелики відправляються в зворотній шлях – на північ. Таким чином, деякі монархи пролітають за рік приблизно 4200 км!

Розмах крил монарха становить приблизно 10 см

Самці монарха, як і інших метеликів, приваблюють самок для спарювання особливими пахучими речовинами – феромонами. Залози, що виробляють феромони, у монархів знаходяться в центральній частині задніх крил. Самки вловлюють запах з допомогою антен (вусиків).

Гусениці всіх представників цього сімейства харчуються листям отруйних рослин. Улюблений корм гусениць монархів – листя ваточника. Ось чому самки монархів відкладають яйця тільки на ці рослини. Вилупившись з яйця гусениця першим ділом перегризає головну жилку листа, по якій до нього з стебла надходять отруйні речовини, і тільки після цього починає їсти менше отруйну листову пластинку. Отрута поступово накопичується в її організмі, надаючи їй огидний смак. Такий же смак комаха буде мати і після того, як перетвориться на дорослого метелика. Ось чому птахи не чіпають ні гусениць монархів, ні самих метеликів.

Гусеницям монархів немає потреби ховатися від хижаків. Навпаки, завдяки помітному забарвленню і гнучким звивистим виростам на спині не помітити їх просто неможливо. Такою зовнішністю гусениці повідомляють хижаків про свою отруйність.

Під час міграцій метелики данаїди монарх використовують два «компаса» – світловий і магнітний. Тобто вони орієнтуються по Сонцю, так і по нахилу земної вісі.

Біосферний заповідник метелика Монарх

Саме на ці природоохоронні території в Мексиці летять на зимівлю данаїди монарх, що належать до східної американської популяції. Регіон є гірським, висота над рівнем моря тут досягає 2700 м. Скеляста місцевість, покрита соснами, ялівцем і кедрами, приваблює тварин, але головною її окрасою є, звичайно, величезні скупчення метеликів, які можна побачити з листопада по березень. В дану пору року ночами часто спостерігаються заморозки, тому багато крилаті красуні гинуть, не витримуючи холоду. Іноді мертвих особин так багато, що вони встеляють землю суцільним червоним килимом.

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.