Всесвітній день скрипки

Всесвітній день скрипки відзначається щороку 13 грудня. Скрипка вважається одним з найпопулярніших в світі музичних інструментів. А імена таких найбільших скрипалів як Антоніо Вівальді, Ніколо Паганіні, Арканджело Кореллі, Леопольд Ауер, Іван Хандошкин добре відомі кожному цінителю класичної музики.

     Скрипка – струнний смичковий музичний інструмент високого регістру. Має народне походження, сучасний вигляд придбала в XVI столітті, отримала широке поширення в XVII столітті. Має чотири струни, настроєні по квинтам. Тембр скрипки густий в низькому регістрі, м’який в середньому і блискучий в верхньому. Бувають також і п’ятиструнній скрипки, з додаванням нижньої альтовий струни.

     Грають на скрипці смичком, основу якого становить дерев’яна палиця, що переходить з одного боку в головку, з іншого прикріплюється колодка. Між головкою і колодкою натягується волосся з кінського хвоста. Волос має кератінові лусочки, між якими при натирання просочується каніфоль, вона дозволяє волосу чіпляти струну і витягувати звук.

Виробництвом скрипок займаються скрипкові майстри. Прекрасною формою і чудовим матеріалом відрізняються кремонські скрипки Аматі, що збереглися з XVII століття. Ломбардія славилася виробництвом скрипок і в XVIII столітті. Надзвичайно високо цінуються скрипки виробництва Страдіварі, Андреа і Джузеппе Гварнері.

     Скрипка є сольним інструментом з XVII століття. Першими творами для скрипки вважаються: «Romanesca per violino solo е basso» Бьяджо Маріні 1620 року і «Capriccio stravagante» його сучасника Карло Фаріни. Засновником художньої гри на скрипці вважається Арканджело Кореллі. За нею йдуть Торелли і Тартіні, а також Локателлі, учень Кореллі, що розвинув бравурну техніку гри на ній, його учениця Магдалена Лаура Сірмій, Нікола Маттейс, який створив скрипкової школи в Великобританії, Джованні Антоніо П’яні.

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.