День іспанської мови

У 2010 році департамент ООН по зв’язках з громадськістю запропонував заснувати свята для кожної з шести офіційних мов ООН.

Так, День іспанської мови випав на 12 жовтня. Дата обрана не випадково: цього дня в Іспанії широко відзначаються два свята – Дня Святої Діви Пілар і День іспанської раси (або іспанідад).

За статистикою іспанська мова посідає друге місце в світі по числу носіїв (329 млн). У цьому плані вона навіть перевищує число носіїв англійської, правда, не набагато – їх 328 млн (третє місце в світі). Зате наздогнати за носіями китайську їм обом (навіть разом) поки не світить – носіїв китайської в світі 1,2 млрд людей!

Однак за географічною поширеністю іспанська англійській все ж поступається. Так, ті, для кого англійська є рідною мовою, проживають в 112 країнах світу (перше місце). На другому місці – носії французької (60 країн), на третьому – носії арабської (57 країн). Носії іспанської посідають четверте місце – вони живуть у 44 країнах світу, проте у кожній з них налічується не менше 3 млн представників «іспанського світу».

Незважаючи на те, що зародилася іспанська в Європі, сьогодні вона більш поширена в Латинській Америці, куди її завезли колонізатори. Вимова і граматика у жителів Нового і Старого світу трохи відрізняються, однак і ті, і інші без проблем розуміють один одного в усному спілкуванні і при листуванні.

До речі, іспанська мова за останні століття зовсім мало змінився: та мова, якою говорив і писав Христофор Колумб в XV столітті, практично зрозуміла сучасному іспанцеві!

Для допомоги поширення та вивчення іспанської мови, та для розповсюдження іспанської та іспаноамериканської культури в Іспанії 1991 року був створений Публічний Інститут  Сервантеса.

В Інституті створено базу даних ІСПАНСЬКА МОВА ІСПАНІЇ, яка пропонує інформацію про майже 2000 курсів іспанської мови для іноземців та 360 навчальних центрів, які розподілені в 1000 різноманітних населенних пунктах.

Інший всесвітньо відомий іспанський письменник Габріель Гарсіа Маркес (1927-2014) отримав Нобелівську премію з літератури в 1982 році та по праву вважається одним з кращих латиноамериканських авторів. Він є  автором класичної літератури іспанською мовою (наприклад, «Сто років самотності»).

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.