Божий вогонь

Вітаю вас, дорогі мої читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні у нас чергова гостя з Китаю з назвою грецького походження. Я познайомлю вас з корисними властивостями хурми, назва якої з грецької перекладається як божий вогонь або їжа богів.

Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і кущів сімейства Ебенових.

Поширена в тропічному і помірному кліматичних поясах. Батьківщиною цієї ягоди є Китай. В даний час хурму вирощують навіть у Криму. У всьому світі налічується кілька сотень видів цієї рослини.

У хурмі міститься безліч вітамінів, особливо А, С і В; а також мікроелементи: йод, залізо, кальцій, калій, фосфор, марганець, магній. Хурма корисна для профілактики авітамінозу, залізодефіцитної анемії, при цинзі. Йод заповнює дефіцит цієї речовини в організмі і знижує ризик захворювань щитовидної залози.

Цей фрукт очищає кишково-шлунковий тракт від токсинів. Пектин, який міститься в хурмі, сприятливо впливає на травлення, оскільки має абсорбуючі властивості.

Хурма корисна при захворюваннях серця і судин. Знижує ризик атеросклерозу.

Хурма рекомендується як засіб для загального оздоровлення, відновлення нервової системи і всього організму.

Хурма корисна для серця. Як і банани, цей фрукт містить калій, який зміцнює судини і запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.

Вживання хурми – профілактика каменів у нирках і сечовому міхурі. У той же час, цей фрукт є хорошим сечогінним засобом. Якщо їсти хурму регулярно – це зменшить ризик розвитку сечокам’яної хвороби.

Харчових волокон в хурмі більше, ніж в яблуках. Стиглі плоди сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, печінки, зору, нормалізують роботу шкіри.

Хурму не можна їсти діабетикам і людям з порушенням роботи підшлункової залози. Таніни, які надають цій ягоді терпкий смак, можуть бути небезпечні. Найбільше їх в шкірці, тому її краще знімати. Таніни можуть заважати травному процесу, так як утворюють липку масу, склеюючи шматочки їжі між собою. Тому дітям до 3-х років давати хурму не можна. З обережністю треба їсти цю ягоду людям, що страждають запорами, гемороєм. При переїданні хурма може викликати і зворотній ефект – пронос і блювоту.

На цьому моя розповідь підійшла до кінця. Харчуйтеся правильно і будете здоровими. Побачимося рівно через тиждень.

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.