Вітаю вас, мої улюблені читачі блогу про здоров’я. Прийшов час познайомити вас з корисними властивостями родички кавуна – динею.
Динею (Cucumis melo) називають трав’янистий однорічник сімейства Гарбузові, баштанну культуру з круглими або циліндричними формами плода, які за своїми біологічними характеристиками є помилковими ягодами. Колірна гама дині різноманітна – зустрічаються плоди з глянцевою яскраво-жовтою шкіркою, світло-коричневі «потріскані» дині, світло- і темно-зелені плоди, однорідно забарвлені або мають смужки. М’якоть стиглої дині – соковита, м’яка, але пружна, дуже солодка і чудово пахне.
Диня не тільки смачна, але й корисна, в її складі присутні: вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н і РР, а також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк , мідь і марганець, залізо, хлор і сірка, йод, фтор, фосфор і натрій. Вживання дині дуже корисне для профілактики простудних захворювань і зміцнення імунної системи.
Диня містить велику кількість антиоксидантів, серед яких такі, як холін, зеаксантин і бета-каротин. Ці сполуки, в свою чергу, знижують ризик розвитку цілого ряду захворювань.
Завдяки наявності в дині кремнію, вона покращує стан волосся і шкіри. Залізо, (а його в дині істотно більше, ніж, наприклад, в рибі і молоці) – підвищує гемоглобін. Завдяки бета-каротину ми забезпечимо собі красиву гладеньку шкіру благородного персикового відтінку. До речі, незважаючи на колір, бета-каротину в дині більше, ніж у моркві.
Магній – надзвичайно корисний і, взагалі, незамінний для серцевого м’яза.
А найдорожче в дині – золото! Адже золото нам потрібне не тільки в якості прикрас. Це такий же елемент, як і багато інших – необхідний організму. Так ось, наситившись динею в сезон, ви забезпечите себе золотом на цілий рік.
Плід допомагає нормалізувати частоту серцевих скорочень, що збільшує подачу кисню в мозок, а це, в свою чергу, дозволяє нервовій системі розслабитися.
Регулярне споживання дині може допомогти зберегти здоров’я кишківника. Насіння дині може допомогти позбутися від кишкових глистів.
Крім корисних властивостей дині, у неї є і певні не дуже приємні, а часом і небезпечні для здоров’я якості. Головним з них можна назвати досить важке її засвоювання шлунково-кишковим трактом. Ні для кого не секрет, що диня в поєднанні, наприклад, з молоком дає той же результат, що і огірок. У багатьох людей диня може стати причиною кишкового розладу. У зв’язку з цим диня протипоказана людям, які страждають шлунково-кишковими захворюваннями. Такими як гастрит, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки і хронічний коліт.
Через «тяжкості» для шлунково-кишкового тракту диню рекомендується вживати окремим прийомом їжі, ні з чим не поєднуючи.
На цьому моя розповідь закінчена. Всім здоров’я і до нових зустрічей!
Залишити відповідь