Вітаю всіх на сторінках блогу про здоров’я! Сьогодні я пропоную вашій увазі статтю про корисні властивості моркви.
Морква – дуже корисний овоч для організму. Корисні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин – речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Цей вітамін забезпечує вироблення білків опсинів в колбочках і родопсину в паличках в задній частині ока. Колбочки чутливі до денного світла, а родопсин – до тьмяного».
Нестача вітаміну А може призвести до виникнення курячої сліпоти – розладу зору, при якому пропадає здатність бачити в сутінках.
Чимало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту , міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору та ін. У моркві містяться ефірні масла, які зумовлюють її своєрідний запах.
Регулярне вживання моркви допоможе знизити рівень холестерину і запобігти розвитку таких захворювань, як атеросклероз, інсульт та інфаркт. Морква є багатим джерелом калію, який є вазодилататором, тобто судинорозширювальним засобом, тим самим збільшується потік крові і кровообіг і знижуються навантаження на серцево-судинну систему. Ще одна корисна для роботи серця речовина кумарин також міститься в моркві і сприяє зменшенню гіпертензії і захисту здоров’я серця.
Морква проявляє антисептичні та антибактеріальні здібності, що сприяє поліпшенню роботи імунної системи організму. До того ж, в моркві присутній вітамін С, який стимулює активність білих кров’яних клітин і є одним з найбільш важливих елементів для підтримки імунітету.
Морква, як і більшість овочів, містить велику кількість клітковини і грубого волокна, які є одними з найбільш важливих елементів для підтримки здорового травлення, вони стимулюють перистальтичні рухи і секрецію шлункового соку. В цілому, це зменшує ризики виникнення запорів і захищає кишечник і шлунок від різних серйозних захворювань, в тому числі колоректального раку. Також морква знайшла застосування в боротьбі з глистами, особливо у дітей.
Органічні сполуки в моркві є відмінними мінеральними антиоксидантами. Вживання моркви стимулює роботу ясен і викликає надмірне слиновиділення, що допомагає боротися з бактеріями, які приводять до розвитку карієсу, галитозу і інших захворювань. Моркву також можна використовувати як натуральний абразив, який може допомогти ретельно почистити зуби після прийому їжі.
Завдяки каротиноїдам, морква добре регулює рівень цукру в крові, тим самим допомагаючи хворим на цукровий діабет жити повноцінним, здоровим життям.
Морква і її сік мають жовчогінний і очищувальний ефект, що забезпечує виведення токсинів з організму і здоров’я для печінки, нирок і жовчного міхура.
При вживанні будь-якого продукту важливо дотримуватися рекомендованих добових норм. Надмірне вживання моркви здатне привести до розладу шлунку і кишечника, викликати алергічні реакції, а передозування необхідними вітамінами здатне викликати хворобливий стан організму.
На цьому у мене все, здоров’я вам і вашим рідним. А я на цьому з вами прощаюся до наступного тижня.
Залишити відповідь