Зі святом!

Привіт друзі!  19 серпня ми з вами будемо відзначати Преображення Господнє, яке в народі ще називають Яблучний Спас. Цього дня за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

Та, гадаю не всі з вас знають, що цього дня ще й  професійне свято бджолярів — День пасічника, яке в Україні почали відзначати з 1997 року.

А ось вам кілька цікавих фактів про мед та бджілок:

  • Слово «мед» має дуже давнє коріння. У перекладі зі староєврейської воно означає «магічні чари»;
  • Мед може зберігатися, практично, вічно. У давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але й смак і колір. Його хімічний склад теж майже не змінився;
  • Тільки третина нектару, зібраного бджолами, йде на виробництво меду. Інші дві третини використовуються комахами як своєрідне паливо під час польоту (для довідки: для виробництва 100 г меду бджола повинна подолати відстань, яка дорівнює довжині екватора);
  • Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду — українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей;
  • Типовий вулик може виробляти від 13,6 до 45,35 кг меду на рік;
    В середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя;
  • Чим темніше мед, тим більша в ньому концентрація поживних елементів;
  • Аромат меду визначається джерелом нектару, з якого він виготовлений. Мед липи тонкий, гречаний мед сильний і пряний, а евкаліптовий мед має ментоловий присмак. Але далеко не всі бджоли можуть робити його;
  • На Землі налічується 20 000 видів бджіл, і лише невелика їх частина робить мед. Види медоносних бджіл, які використовуються для промислового бджільництва, наприклад у США, відомі як Apis mellifera. Мексиканська медова оса також здатна виробляти мед у великих розмірах, проте він іноді може бути отруйним завдяки квіткам, які полюбляють відвідувати ці оси;
  • Бджоли здатні розрізняти на якій відстані від вулика знаходиться медонос і повідомляти про це іншим бджолам. В якості засобу спілкування вони використовують спеціальні види «танцю»;
  • Бджоли почали виробляти мед близько 3 мільйонів років тому, це припущення було зроблено вченими завдяки датуванню однієї знайденої скам’янілої соті. Люди стали вживати його близько 15 000 років тому. Таку гіпотезу висунули, коли в Валенсії (Іспанія), були виявлені стародавні печерні малюнки, на яких була зображена людська фігура, що збирає мед з вулика;
  • У стародавньому світі (особливо в Єгипті, Греції і Римі) мед використовувався в якості валюти нарівні з золотими монетами. Це свідчить про те, що тоді мед був досить дефіцитним продуктом, і далеко не кожна людина мала змогу його придбати;
  • У Парижі існує готель для бджіл. Він має вигляд невеликої конструкції з різних видів колод, дощок і цегли, де бджоли можуть будувати собі вулики в умовах міста. Зроблені такі готелі для збереження популяції бджіл і поліпшення життя рослин в міських умовах.

Більше цікавих фактів можна дізнатися, якщо взяти й почитати ось ці цікавезні книжечки, які є у фонді нашої бібліотеки. Тож якщо захочете — чекаємо на вас в гості!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.