Королева ягід

Вітаю вас мої маленькі прихильники здорового харчування на сторінках блогу. Сьогодні я приготував для вас інформацію про корисні властивості ягоди тутового дерева. У народі її називають королевою ягід, а всі ми її знаємо як шовковицю. Сідаємо зручніше зі своїми гаджетами і приступаємо до знайомства.

Батьківщиною шовковиці прийнято вважати Іран і Афганістан. Це дерево на Близькому Сході вважається священним. Соковиті і стиглі ягоди шовковиці білого, рожевого, темно-фіолетового або навіть чорного кольору вживають в різному вигляді: сирі, сушені та консервовані. З шовковиці готують варення, желе, компоти, сиропи.

Шовковиця багата корисними речовинами, які мають важливе значення для організму людини, в тому числі залізо, рибофлавін, вітаміни С і К, калій, фосфор, кальцій, а також значна кількість клітковини і органічних сполук, в тому числі фітонутрієнти, зeaксантін, ресвератрол, антоціани , лютеїн та інші.

Завдяки наявності вітамінів групи В, які добре впливають на нервову систему, шовковиця нормалізує сон і заспокоює в стресових ситуаціях. Магній і калій у складі ягід допомагає процесам кровотворення.

Завдяки вмісту калію шовковиця корисна для серця, а залізо сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові, тому для серцево-судинної системи шовковиця – великий помічник. Ягода допомагає при атеросклерозі, аритмії, тахікардії, вадах серця, ішемічній та інших хворобах. Вважається, що свіжа шовковиця може позитивно впливати на тиск.

Завдяки наявності фосфору і магнію, вживання ягід шовковиці допоможе зняти нервову напругу, впоратися зі стресами, підніме настрій і прожене безсоння.

Сік зі свіжих ягід шовковиці має антисептичну дію і допоможе від стоматиту, пародонтозу, ангін і запальних процесів у шлунку.

Також шовковиця відома жовчогінною та сечогінною дією, а ще її рекомендують їсти людям з хронічним набряком, пов’язаним з порушеннями роботи серця і нирок

Антоціан – потужний антиоксидант, який міститься в плодах чорної шовковиці, – зв’язує вільні радикали, запобігає руйнуванню клітинних мембран. Ресвератролл уповільнює процеси старіння клітин, перешкоджає розвитку пухлин.

У медичних цілях використовується кора, гілки, коріння, плоди і листя. Настоянка кори або кореня використовується як загальнозміцнюючий засіб, а також при бронхітах, астмі та гіпертонії. Суміш з рослинної олії і подрібненої кори чудово лікує опіки, екземи, гнійні рани, псоріаз і дерматит. Відвар з листя часто використовується як допоміжний засіб для лікування діабету, використовується при лихоманці і як жарознижуючий засіб.

Соком ягід користуються для полоскання горла і порожнини рота. Щоденне вживання великої кількості ягід в день (по 300 г, чотири рази на добу) допомагає при лікуванні міокардіодистрофії і прибирає її симптоми. Ягоди стимулюють регенерацію тканин, в тому числі на органах зору.

Не рекомендується вживати неякісні ягоди – це може негативно позначитися на травленні. Крім того, ягоди шовковиці вбирають в себе солі важких металів, тому вживання плодів, що ростуть в несприятливій екологічній обстановці не рекомендується.

Ягоди шовковиці, в рідкісних випадках, можуть викликати алергію. Плоди шовковиці слід з обережністю приймати гіпертонікам, особливо в жарку погоду, так як їх вживання може привести до підвищення тиску. Завдяки своїм солодощам (близько 20% цукрів), плоди шовковиці не вживають при цукровому діабеті.

Ви все ще сидите і читаєте статтю? Досить псувати очі, невже забули, що довго сидіти за комп’ютером не можна? Жартую, не могли ви це забути. Пора попросити батьків купити стиглу, смачну, і головне, корисну шовковицю. Будьте здорові! До нової зустрічі!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.