Бананова історія.

Шановні читачі!

Вітаю всіх вас на сторінці блогу про здоров’я. Сьогодні ми поговоримо про знайому всім вам рослину, яку помилково називають ягодою. Сьогодні я розповім вам про корисні властивості банана.

Банан являє собою витягнутий циліндричний плід, за формою нагадує півмісяць, з щільною шкіркою і ніжною пружною м’якоттю, злегка маслянистої текстури. Колір м’якоті варіюється від білувато-жовтого до насиченого кремового. Батьківщиною бананів прийнято вважати Південно-Східну Азію, головним чином маються на увазі острови Малайського архіпелагу.

 

У м’якоті плоду міститься до 80% води, клітковина, пектинові речовини, що поліпшують травлення, крохмаль (7-20%), який при дозріванні плодів перетворюється на цукор, білки – до 1,3%, вуглеводи – до 25% (в основному сахароза ), яблучна кислота, дубильні і ароматичні речовини, ферменти, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, провітамін А, катехоламіни. За вмістом вітаміну С банани не поступаються деяким цитрусовим: в стиглих плодах на 100 г м’якоті знаходиться від 8 до 12 мг цього вітаміну. У бананах містяться солі кальцію, магнію, натрію, фосфору, заліза і дуже багато калію. Аромат свіжих плодів залежить від наявності в їх м’якоті складних ефірів.

Присутні в бананах калій і магній успішно справляються з нервовими та емоційними зривами, не допускають їх появи, що особливо важливо в період весняної депресії і авітамінозу.

Банан – відмінний засіб для зниження тиску. Банани застосовують для очищення голосових зв’язок, рекомендується їх вживання при запаленнях горла і низькій температурі тіла.

Лікарі рекомендують їсти банани тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, оскільки вони мають м’яку структуру і гладку поверхню. До речі, банани  – єдині сирі фрукти, які дозволені при загостренні виразки, крім того, ці плоди допомагають зменшити кислотність і нейтралізувати роздратування внутрішньої стінки шлунка.

Банани рятують від печії, оскільки володіють антиоксидантним ефектом, їх слід вживати хворим після операцій, тим, у кого великі опіки, виникли гнійні ускладнення.

Банани підвищують цукор в крові, сприяють ранковому пробудженню, допомагають заспокоїти нервову систему.

При всіх корисних якостях, банани не можна їсти хворим на цукровий діабет, оскільки в них присутня велика кількість сахарози, а ось фруктози і глюкози дуже мало.

Ось і підійшла моя історія до кінця. Упевнений  – ви тепер точно не будете називати банан ягодою і зможете здивувати своїх батьків і однолітків знаннями про дану рослину. До нових статей, будьте здорові і всіх благ!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.