Анна Марія Матуте “Пауліна, світ і зорі”

Привіт, любий читачу!

Сьогодні ми познайомимось з відомою іспанською письменницею Анною Марією Матуте.

Вона народилась 26 липня 1925 року у Барселоні в родині власника фабрики з виробництва парасольок.

Коли у віці восьми років дівчинка була на межі життя і смерті через інфекцію, що уразила нирки, бабуся і дідусь забрали її на одужання в Мансилья-де-ла-Сьєрра – невелике містечко в горах у південно-західній частині Логроньо, одній з провінцій Старої Кастілії. Згодом у творах письменниці місцем дії стане саме ця місцевість.

Коли їй виповнилося десять, почалася громадянська війна, що дуже сильно вплинула на світогляд майбутньої письменниці. Дівчинка побачила не стільки боротьбу між двома сторонами, скільки зростання внутрішньої агресії кожного з жителів.

17 листопада 1952 року Ана Марія Матуте вийшла заміж за Рамона де Гойкоeчéа, також письменника. Незабаром народився син Хуан Пабло, якому письменниця присвятила безліч дитячих оповідань. У 1965 році пара розпалася і за законами того часу їй було заборонено бачитися з сином.

У 2010 році Анна Марія Матуте стала третьою жінкою у світі, яка отримала премію Сервантеса.

Свій перший роман “Маленький театр” Матуте написала у віці 17 років. Її найбільш відомі романи – “Мертві сини”, “Солдати плачуть вночі”, “Пастка”.

Однією з  тем творів Матуте є громадянська війна в Іспанії. Вона також автор книг для дітей. Анна Марія  Матуте – лауреат Національної премії з дитячої літератури і інших престижних іспанських премій.

Померла 25 червня 2014 року.

Повість “Паулина, світ і зорі” – зворушлива поетична повість про дружбу дівчинки Пауліни зі сліпим хлопчиком Ніном. Пауліна опікає хлопчика з бідної селянської родини. Вона навчає його азбуці, побутовим навичкам і, у свою чергу, отримує найважливіший життєвий урок від нього: в стражданнях хлопчика, який не може бути корисним для своєї родини, їй відкривається безвихідні злидні людей, що живуть за межами затишного маєтку.

Рубрика: Книжкова варта
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.