Леся Бризгун – Шанта

Привіт, юний друже!

Сьогодні я познайомлю тебе з письменницею Лесею Бризгун Шанта та її чудовим оповіданням  – легендою «Про князя Лаборця та ще про мале вороня Миколу».

Леся Бризгун – Шанта народилася поза Україною. І ціле своє життя прожила поза Україною.

Батько авторки – член уряду УНР – змушений був податися в еміграцію. Багато їх з різних кінців України опинилося тоді на чеській землі, де емігранти заснували українські навчальні заклади,  бібліотеки, газети та журнали і жили в цій своєрідні маленькій Українській республіці повноцінним національним життям.

Саме тут у родині Бризгунів народилися дві доньки. Старшу з них назали лесею. Вона була слухняною дівчинкою. Намагалася допомагати у домашніх справах батькам, гралася з молодшою сестричкою Оксаною, а ще встигала читати книжки, адже навчилася читати дуже рано. Пані Леся вважає, що саме книга дуже вплинула на її життя. Завдяки їй вона стала і вчителькою, і письменницею.

Оповіданням  «Про князя Лаборця та ще про мале вороня Миколу», це легенда, в якій розповідається про добу кінця 19 століття. Коли кочовий народ мадяри (угри) разом зі своїми ватажками Арпадом і Альмошем під натиском печенігів і половців покинули свої азіатські степи й помандрували на захід через цілу Україну та Верецький перевал, через гори Карпати далі на Південь.

Але, йдучи потоптом землями Закарпаття, вони все нищили і вбивали людей, хоч і обіцяли Києву не зачіпати жителів Київської Русі.

На той час на землях Закарпаття жив народ русини – галузка Київської Русі. Вони були мирні й працьовиті і жили спокійно під охороною князя Мукачівського замку Салана та князя Ужгородського й Земплінського замків Лаборця.

Коли мадяри підступили близько до Ужгородського замку, князь Лаборець вирішив боротися проти них. Але мадярів було незрівнянно більше, і вони поневолили населення Ужгорода. А сам князь Лаборець загинув у бою над річкою Свіржавою. І тому що князь був усіма люблений і шанований володар, в його пам’ять річку над якою він загинув, було названо Лаборцем.

Легенда про хороброго князя Лаборця ще й досі живе в народі.

Рубрика: Книжкова варта
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.