Філософська казка “Момо”

Привіт, мої любі друзі!

Хочу  представити вам книгу відомого німецького письменника Міхаеля Енде  «Момо».

 Автор більше знаний сучасним читачам «Нескінченною історією», хоча й за повість-казку «Момо», написану 1972 року і перекладену тридцятьма мовами, у 1974 році він був відзначений «Німецькою премією літератури для дітей». Повість адресована дітям середнього шкільного віку, однак і мене – дорослого читача – зачепила за живе.

 Як і кожна справді талановита книжка, «Момо» залишається надзвичайно актуальною і в наш час. Навіть дивно, що тексту вже понад сорок років! Адже Міхаелю Енде вдалося в нім передбачити реалії сьогодення: катастрофічну нестачу часу, якого заклопотані батьки навіть не мають вдосталь, щоб приділяти своїм дітям. Увагу й тепло заміняють на щораз технічно досконаліші забавки, в яких, однак, немає душі. Діти натомість втрачають здатність вигадувати ігри, фантазувати , а також – по-справжньому дружити.

 Жителі містечка перестають бачити дрібні щоденні радощі – насолоджуватися працею, спілкуванням чи навіть обідом. У книжці є сцена, де Момо, приходить до давнього приятеля, у якого замість привітної кав’яреньки – щось на зразок ресторану швидкої їжі. І знервовані люди штовхають її в черзі, коли вона розмовляє з власником, аби хутчіш оплатити і проковтнути страви – вони ж бо економлять час!

 Що найважливіше у цій чудовій філософській казці?  Чи вдасться Момо стати на боротьбу з Сірими панами, що крадуть у людей час?  Чим закінчиться ця дивовижна історія?

Відповіді на ці та багато інших запитань  отримаєте, прочитавши цю дивну книгу!

Рубрика: Книжкова варта
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.