Як правильно варити буряк?!

Привіт друже!

Сьогодні в нас незвичайна тема. Будемо вчитися варити буряк. Не дивуйся! Здавалось би, що тут складного, залив буряк холодною водою, поставив на вогонь і нехай собі вариться. Та не все так просто, існують такі таємниці, про які, мабуть, і твоя мама не знає….
У салатах і закусках коренеплід використовують відварений, а при правильному варінні буряків ми можемо зберегти максимальну кількість корисних речовин. Про те, як довго варити цю овочеву культуру, щоб він не втратив колір і швидше зварився — наша інформація!

Скільки часу варити буряк

Спосіб відварювання червоного буряка впливає не тільки на час варіння, але і відповідає розмірам коренеплоду і його віку. Швидко зварити можна коренеплоди (в тому числі і моркву) невеликого розміру і молоді, а великий буряк і моркву рекомендується відварити в мікрохвильовці або пекти у фользі в духовці.

Як швидко відварити буряк

Спосіб № 1

Цим секретом володіють всі професійні кухарі. За цим методом коренеплід вариться хвилин 20! Весь секрет у тому, що різкий перепад температур прискорює процес розм’якшення рослинних волокон. Ось така фізика!
  1. Беремо коренеплоди середнього розміру, кладемо їх в каструлю, заливаємо окропом і ставимо її на сильний вогонь, не покриваючи кришкою. Вода має покривати овочі шаром мінімум 8 см — в іншому випадку, вона швидко википить, а коренеплоди не встигнуть зваритися.
  2. Через 15 хвилин бурхливого кипіння зливаємо воду з каструлі і ставимо її разом з овочами під струмінь дуже холодної води. Витримуємо відварений продукт в крижаній воді 5-10 хвилин, стежачи за тим, щоб вода залишалася крижаною (допоможуть кубики льоду). Готово! Можно готувати салат!

Спосіб № 2

Заливаємо коренеплоди окропом, витримуємо на середньому вогні 30 хвилин з моменту повторного закипання, зливаємо воду і негайно ставимо каструлю з продуктом під потік крижаної води на 15 хвилин
Якщо вода в крані недостатньо холодна, використовуй кубики льоду. Загалом, по цьому рецепту буряк вариться 45-50 хвилин — з урахуванням часу його охолодження.

Порада:

Щоб буряк не втратив колір, у воду для відварювання влий 1 столову л.ожку соку свіжого лимона, або 1 чайну ложку цукру, або 1 чайну ложку оцту.

Як зварити смачний буряки для вінегрету або на салат

Спосіб № 1: в духовці

Варити буряк так, щоб він не втрачав колір і був смачним, ми звернемося до випробуваного способу — духовці! Виходить смачно і не клопітно.
  1. Розігрій духовку, встанови 190 градусів. Буряк ретельно вимий, хвостик і листову розетку не обрізай. Наше завдання — не дати витікати соку через будь-які зрізи.
  2. Щільно загорни коренеплід у фольгу і випікай 25-35 хвилин, в залежності від розміру овоча. Великий буряк треба випікати 35 хвилин, маленький — 20 хвилин.
  3. Розгорни і опусти в каструлю з холодною водою до охолодження. Якщо є час, можна залишити в духовці до повного охолодження.
  4. Приготування овочів цим способом дозволяє не тільки зберегти їх яскравий красивий колір, але і більшість вітамінів, органічних кислот та мінеральних сполук. Яскравий буряковий колір овочу чудово виглядає не тільки в вінегретах, але і будь-який салат буде виглядати дуже красиво.

  Спосіб № 2: в мікрохвильові

Коренеплід середнього розміру, ретельно вимий зі щіточкою, але залиш хвостик і листову розетку, як ми радили в рецепті випікання овочів в духовці.
Але для приготування в мікрохвильовці ми повинні все-таки порушити цілісність шкірки, інакше коренеплід у нас може вибухнути від внутрішнього тиску води в овочі. Тому зубочисткою потрібно зробити глибокі отвори в овочі.
Загортаємо його в поліетиленовий пакет (для збереження чистоти внутрішньої камери печі), виклади пакет в спеціальну мисочку для мікрохвильовок і відвари овочеву культуру при потужності 800 кВт протягом 10 хвилин. У процесі готування один раз перевертай овоч на інший бік.
Скільки вариться буряк по часу, якщо мікрохвильова піч меншої потужності? Тут порада одна: попроси у тата, аби він подивився в інструкції до вашого приладу. Як правило, не більше 20 хвилин! Враховуй те ще й розмір овоча — великий буряк вариться довше

Як приготувати варений буряк традиційним способом

Як правильно відварити коренеплоди (і моркву теж) на салат, щоб у них збереглися всі важливі інгредієнти?
  1. Добре вимий буряк і моркву щіточкою, не відрізай ніяких частин коренеплодів, склади в каструлю і залий їх холодною водою на рівень 5 см вище від овочів.
  2. Вмикни великий вогонь і коли вода закипить, зменши вогонь до середнього і відварюй 15 хвилин. Вийми моркву і опусти її в крижану воду. Буряк вари ще 20 хвилин на середньому вогні і далі — до готовності на малому вогні. Готовність перевіряємо ножем або зубочисткою. Вістря має входити легко.
  3. Злий воду, в якій варився продукт, і залий крижаною водою. Після охолодження почисти і використовуй за  потребою.
Порада
Завжди намагайся використовувати прийом різниці температур, коли варяться овочі! По-перше, в цьому випадку вони зберігають свій колір і структуру волокон, а по-друге — дуже легко чистяться!

Також запам’ятай, що солити воду на початку варіння — не рекомендується, оскільки відварювання продуктів в солоній воді сповільнює процес, а овочі твердіють.

Джерело: http://smachni-recepti.pp.ua

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.