Святий Вечір

Привіт друже!

Святий Вечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва. Зі Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті. Напевно, в твоїй сім`ї також готують таку страву, але буває, що не у всіх вона виходить. Пропонуємо тобі здивувати свою маму запропонувавши їй приготувати за твоїм рецептом.
Кутя різдвяна, з чого б вона не була приготована (пшениця, рис, перловка, сочевиця), повинна бути пісною стравою, так як пост триває до самого свята. Процес її приготування нескладний, але існує маса нюансів, які потрібно знати і пам’ятати — про це тобі і розповість наступний рецепт.

Тобі знадобиться:

  • Пшениця (зерна) — 1 склянка;
  • Вода очищена — 2,5 склянки;
  • Мед — три столові ложки;
  • Цукор — чотири столові ложки;
  • Мак — 100 граммів;
  • Ізюм (без кісточок) — 100 граммів;
  • Сухофрукти (сливи, абрикоси, груші та яблука) — 150 граммів;
  • Волоські горіхи (очищені) — 100 граммів.

Приготування куті:

Кутя з цільних пшеничних зерен виходить особливо ароматною, розсипчастою і корисною.
  1. Насамперед необхідно підготувати пшеницю. Перебири зерна, відділяючи погані від хороших. Для цього пересип їх в неглибоку миску і вибири звідти неякісні зернятка по одному. Перебрану пшеницю ретельно промий, залий водою і залиш мінімум на 12 годин. Так як готують кутю традиційно до вечора Святвечора, то замочити зерна можна і на ніч.
  2. До ранку пшениця розбухне і стане не такою твердою, що дозволить зменшити час її варіння приблизно в два рази. Злий з посуду з зерном воду, що не вібралася, переклади його в глибоку товстостінну каструлю і залий свіжою водою, дотримуючись пропорції — 1: 2,5. Каструлю поста на вогонь і швидко доведи до кипіння, після чого вогонь необхідно максимально зменшити і варити пшеницю ще дві години до повного приготування.
 Ідеальним посудом для варіння пшениці є чавунний казанок, в ньому вона вийде розсипчастою і точно не пригорить.

Приступаємо до приготування узвару

Сухофрукти промий, переклади в каструлю і залий водою, щоб вона повністю покрила фрукти. На великому вогні доведи воду до кипіння і вари ще 20 хвилин на маленькому вогні. За пару хвилин до вимкнення додй 2 столові ложки цукру.
Щоб смак узвару був більш насиченим і яскравим, потрібно дати йому настоятися протягом 4 годин. Це потрібно враховувати і починати «заварювати» сухофрукти вранці 6 січня.
Після настоювання відокрем узвар від сухофруктів, проціди його через сито. Сухофрукти наріж на маленькі шматочки і відклади вбік, повернемося до них трохи пізніше. Ділі продовжуємо готовути кутю.
  1. Ізюм для куті потрібен без кісточок. Відокрем від родзинок хвостики, промий холодною водою і залий окропом (тільки будь обережним!). Через півгодини злий воду. Завдяки запарюванню родзинки набухають і стають м’якими і соковитими.
  2. Волоські горіхи необхідно очистити від шкаралупи і подрібнити ядерця. Зробити це можна блендером, тільки потрібно стежити, щоб горіхи не перетворилися на крихту. Якщо ж блендера немає, то подрібнити горіхи можна і вручну. Для цього переклади їх в целофановий пакет, але не зав’язуй його, так як потрібно, щоб повітря в процесі виходило вільно. Потім кілька разів проведи по пакету качалкою до подрібнення горіхів на шматочки необхідного розміру.
  3. Мак запар окропом і залиш приблизно на півгодини охолонути. Воду злий і додай до маку 2 столових ложки цукру і пропусти його через м’ясорубку. При небажанні возитися з м’ясорубкою, можна перемолоти мак блендером.
  4. Настав час з’єднати підготовлені інгредієнти. Тобі знадобиться велика глибока ємність. Виклади в неї вже остиглу пшеницю, ізюм, мак, горіхи та шматочки сухофруктів. Залий узваром і додай мед. Все ретельно перемішай.

Якщо хочеться, щоб кутя вийшла більш рідкою або більш солодкою, сміливо додавай до неї на свій смак ще узвару або меду.

Подавати до столу кутю «Багату» можна у великому красивому блюді. Традиційно її прикрашають фруктами, наприклад, часточками мандарин, ягодами — малиною і журавлиною, або мармеладом. А можна розкласти кутю по креманкам і прикрашати вже порційно для кожного гостя.

Смачного Різдва!

 

Джерело: http://smachni-recepti.pp.ua/

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.