Книга бажань!

48101     Костик, К. Книга проклять. Книга бажань [Текст]: [повість : для дітей серед. шк. віку] / К. Костик; худож. С. Єрко. – Вінниця: Теза, 2014. – 153 с. іл.

Привіт усім! Пропоную вашій увазі нову книгу ірланського письменника Конора Костика «Книга проклять. Книга бажань». Зазвичай ми розгортаємо книжку для того, щоб відпочити — поринути у світ фантазії, помандрувати в далекі краї чи інші часи. І веде нас у цих мандрах вигадка письменника. Кажуть, що прочитавши будь-який художній твір — чи то лише невеликий за обсягом вірш, чи грубий роман на три томи — людина змінюється. Кожна прочитана книжка змінює свого читача — розширює обрії сподівань, утверджує чи перевертає світогляд. І, звісно, ми вважаємо, що це МИ читаємо книжки… а насправді? Може, це КНИЖКИ читають нас? Поміркувати над цим питанням у казковій формі пропонує Конор Костик.

“Книга проклять” –  історія звчайного собі ірландського хлопчика Алекса, що мешкає з бабусею, бо батьки весь час мандрують світом. Алекс вчиться у молодшій школі… ну як вчиться — то принесе хробаків і запхне в парту, то тістечками на перерві об’їсться, то у вчительку влучить гумкою, то просто зірве уроки. “Перше слово цієї дитини було слово “ні”, і воно й досі улюблене!” – сміються на те все Алексові батьки. Їм ніколи виховувати сина — вони подорожують Китаєм. Саме такому шкільному збитошнику потрапляє в руки чарівна книга… І починається справжній жахайстик: зомбі, отруйні павуки, ходячі садові гноми. Пригоди сипляться на головного героя, як із рогу достатку. У цьому плані “Книга проклять” може бути ідеальним читвом на Хеллоувін. Але врешті Алекс розуміє, що якщо всі його захицянки здійсняться — буде геть не весело. Доводиться вчитися бажати правильно. Хоча рятує його з халепи, звісно ж, вірний друг. За настроєм і смислом повість найбільше схожа на “Алю в країні Недоладії” Г. Малик і  “Подарунок святого Миколая” Г. Манів. Вона повчальна, але ненав’язлива — простий моральний висновок надійно сховано за карколомними пригодами. Ви маєте дійти до розуміння тих речей самі, прочитавши історію, потім поміркувати над запитанням від чарівної книги: “То чого ти бажаєш?”. Автор пропонує поміркувати, що сталося б, якби ціле місто могло здійснити “всі свої бажання” – чи стали б люди щасливіші, добріші, мудріші? Чи є різниця між “Книгою бажань” і “Книгою проклять.”

Рубрика: Хіт-книга  Метки:
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.