Каарам тамо

Життя цієї всесвітньо відомої людини схоже на пригодницький роман. Кожен мрійник міг би йому позаздрити. Адже жити серед папуасів Нової Гвінеї в маленькій хатинці, в оточенні тропічного лісу – це наче дивовижний сон.

Ставши науковцем, він 20 років подорожував, об’їхав Канари, Марокко, Чилі, Єгипет, Англію, Швецію, Ефіопію… Побував на легендарному острові Пасхи, відвідав Таїті, Каролінські, Філіппінські острови, обійшов весь Малайський архіпелаг. Але головною подорожжю був північно-східний берег острова, який одержав назву «Берег Маклая» в Новій Гвінеї (тепер Іріан). Прожив він там майже три роки. Це був перший європеєць, який прийшов до папуасів не зі зброєю, а з дружбою. На острові і донині ходять легенди про блідого «каарам тамо» – «людину з місяця»

Здогадалися, про кого йде мова? Так, це Микола Миколайович Миклухо-Маклай.
 Але цікавим є те, що сам він у дитинстві не мав справжніх друзів. Чому? А ось чому! Читати він навчився ще у чотири роки. До 7 років вже непогано знав латину, французьку та німецьку мови. Але, попри розвиненість та ерудованість, його вже вкотре відмовлялись приймати навіть до першого класу початкової школи — він був кволим та, до того ж, ще й дуже заїкався. Чого дуже соромився.

Навіть у школі святої Анни, коли він майже вилікувався від набридливого заїкання, йому перепадало через його замкнутість, навіть відлюдкуватість. Причому він сам цілком свідомо уникав спілкування. Просто через величезний багаж знань, який виявився зовсім не тягарем для нього, йому не було про що говорити з однолітками.

Іще  б пак: на приймальних іспитах цей худенький кволий хлопчина подав три власних літературних переклади. Трактат Цицерона з латини на дві сотні сторінок, повість Вольтера  з французької та філософські роботи Гегеля з німецької. Діти його віку на той час такими речами не цікавилися. Тож однокласники не могли вигадати нічого кращого, як почати глузувати з його дивного прізвища.

Спитаєте, звідки я це знаю? Тут немає ніякого секрету – звісно, з книги. Ось вона! Знайомтесь.

Кокотюха, А. Андрій Кокотюха про Луї Буссенара, Томаса Майна Ріда, Миколу Миклухо-Маклая, Рафаеля Сабатіні, Роберта Луїса Стівенсона [Текст] : [для мол. та серед. шк. віку] / А. Кокотюха ; худож. М. Німенко. – Київ : Грані-Т, 2008. – 88 с. : ілюстр. ; 20 см. – (Життя видатних дітей).

Пропоную і вам погортати її сторінки і дізнатися багато цікавого про дитинство маленького Миколки, а також інших відомих в майбутньому на весь світ хлопчаків. Можу сказати точно – не пожалкуєте!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.