425 років від дня народження Петра Могили

Петро МогилаНародився 10 січня 1597 р. в Молдавії. Походив зі знатного молдавського роду. Навчався у Львівській братській школі, слухав лекції в університетах Західної Європи, служив у польському війську. Згодом прибув до Києво-Печерського монастиря, де 1627 р. його обрали архімандритом.

Перебуваючи на цій посаді, П. Могила почав упорядковувати життя монастиря: домігся повернення відібраних раніше земель і маєтностей, сприяв розвитку лаврської друкарні, відправив на навчання за кордон талановитих юнаків.

У 1632 р. у Львові П. Могилу було обрано митрополитом Київським і Галицьким. Він проводив широку культурно-освітню діяльність, приділяв чимало уваги укріпленню дисципліни серед духівництва. Для розслідування прогріхів духовних осіб було заведено особливий духовний суд, так звану консисторію.

Чимало зусиль П. Могила доклав до реставрації Софійського собору, Видубицького монастиря та ряду церков.

З його ініціативи у 30-ті роки XVII ст. почалися розкопки Десятинної церкви в Києві. Великі заслуги П. Могили перед вітчизняною культурою й освітою.

Усе своє майно П. Могила заповів Києво-Могилянській колегії.

Помер 11 січня 1647 р. у Києві. Похований у Києво-Печерському монастирі.

Петро Могила Петро Могила

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.