215 років від дня народження Олекси Стороженка

СтороженкоОлекса Петрович Стороженко народився 24 листопада 1806 р. у с. Лісогори Чернігівської області в родині дрібного поміщика. Дитинство майбутнього письменника минуло на Полтавщині. Спочатку хлопець здобув домашню освіту, а потім навчався в «благородному пансіоні» при губернській гімназії в Харкові.

Майже тридцять років Олекса Стороженко перебував на військовій службі, пройшовши шлях від унтер-офіцера в кінно-єгерському до поручика в драгунському полках. Згодом став старшим офіцером у штабі кавалерійського корпусу.

У травні 1854 року пішов у відставку з армії за станом здоров’я. Через місяць почав працювати виконуючим обов’язки чиновника з особливих доручень VI класу у Києві.

Як письменник Олекса Стороженко заявив про себе у 1857 році, коли на сторінках російських журналів і газет з’явився його роман “Брати-близнюки”.

З 1861 р. став відомим і як україномовний письменник – творчий доробок Олекси Стороженка друкували в часописі “Основа”.

У 1863 році у Петербурзі вийшов твотомник “Українські оповідання”.

Помер Олекса Стороженко після того, як впав у холодну воду, переходивши річку несправним мостом, і застудився. На фоні інших захворювань та недоброго стану здоров’я після служби, це призвело до смерті.

Стороженко

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.