Всесвітній день жирафа

 21 червня проводиться Всесвітній день жирафа. Захід, організований Giraffe Conservation Foundation.

Назва тварини запозичена у арабів. Арабською мовою Заріфа – тобто, жираф – означає “ошатний”. Вони і справді ошатні, і їх розпис так само індивідуальний, як відбитки пальців у людей – ніколи не повторюється.

У жирафів дуже пружна і товста шкіра, особливо – на ногах, що сприяє створенню тиску, щоб їх судини не розширювалися. Іншими словами, внутрішній тиск їх крові нейтралізується тиском зовнішніх. В результаті, кров поставляється наверх, що допомагає роботі серця, яке у жирафа важить 10 кілограмів.

Виявляється, вчені під час розробки скафандрів для космонавтів використовували як раз цей ефект. Зокрема, під скафандром людина одягає штани, виготовлені зі спеціального матеріалу, і це допомагає організму переносити зайве навантаження – кров надходить в ноги не різко, і кровообіг не змінюється.

Крім стрибків у воду, під час яких жирафи роблять в повітрі сальто, їх відрізняє ще безліч унікальних властивостей. Наприклад, через те, що структура хребців довгої шиї збігається зі структурою суглобів ніг, тварина може повертати голову на 360 градусів. До речі, у жирафа найдовша в світі шия

Сьогодні ці найвищі “наземні” тварини знаходяться на межі вимирання. За останні 15 років їх популяція скоротилася на 40%. Це пов’язано зі збройними конфліктами, розширенням сільськогосподарських територій і з діяльністю браконьєрів.На сьогодні залишилося приблизно 90 тисяч жирафів. Щорічно по всьому світу в зоопарках, школах та інших установах проводяться заходи, спрямовані на підтримку цих тварин, поширення інформації та пролиття світла на проблеми, з якими вони стикаються в дикій природі.

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.