«Хліб пустелі»

Вітаю всіх вас на сторінці блогу про здоров’я. Сьогодні ви дізнаєтеся про смачну і корисну альтернативу цукрових десертів. Цукор і швидкі вуглеводи завдають чималої шкоди організму, але щоб не позбавляти себе задоволення, прихильники здорового харчування приохотилися до різних альтернатив звичних десертів. Одна з них – фініки.
Батьківщина фінікової пальми – долини Нілу і Євфрату, зараз же ці ласощі найбільше вирощують в Єгипті, Іраку, Ірані, Алжирі, Саудівській Аравії та Північній Африці на заході від Марокко. Також фініки культивуються в Америці – південній Каліфорнії, Аризоні, південній Флориді й Мексиці. Фініки протягом тисячоліть залишаються одним з основних видів їжі в країнах Близького Сходу і Північної Африки. В Індії переконані, що першими фінікову пальму одомашнили носії індійської цивілізації. Більшість вчених дотримуються думки що батьківщиною фінікових є Месопотамія, де виявлені свідоцтва обробітки цього дерева за 4 тис. років до н. е.

Фінікова пальма – це досить високе дерево, яке часом досягає 25 метрів у висоту. Товстий стовбур фінікової пальми абсолютно голий, без гілок, за винятком листя які розгойдуються на його верхівці. Величезне листя фінікової пальми досягають довжини близько 6 метрів, а на їх ніжках утворюються гострі шипи. Залежно від сорту, свіжі плоди невеликого розміру варіюються за кольором від жовтого і червоного до темно-коричневого.

Користь фініків.

Фініки – справжнє джерело корисних вітамінів і всіляких мінералів. До його складу входять рослинний білок, вітаміни групи B, вітамін K, а також важливі мікроелементи – кальцій, магній, залізо і цинк. Завдяки вмісту каротиноїдів і поліфенолів, фініки придбали звання «захисного щита», що захищає організм від всіляких пошкоджень. Природні антиоксиданти зупиняють окислювальний процес та надають протизапальний ефект і уповільнюють старіння організму. До того ж антиоксиданти захищають організм від шкідливого ультрафіолету. Клітковина в складі фініків – запорука хорошого травлення.

Фрукт стимулює перистальтику кишківника і лікує хвороби шлунково-кишкового тракту. Корисні фініки й для здоров’я серцево-судинної системи. Завдяки чималим вмістом вітаміну K, фрукт зміцнює стінки судин і виводить «поганий» холестерин. Фініки – такі смачні й корисні плоди. Не дарма в арабських країнах їх досі називають “хліб пустелі”. Фініки можна з легкістю використовувати в кулінарії, додавати їх в десерти, робити закуски або просто ласувати, запиваючи молоком. Але крім іншого фініки також корисні для нашого організму. Їх плюс в тому, що вони прекрасно зберігають свої цілющі властивості й в висушеному варіанті.

Фініки складаються на дві третини з вуглеводів, в складі цих плодів майже немає води, 2,5% складають жири та близько 2% в складі фініків складають цінні білки.
Вітамінно-мінеральний склад плодів фінікової пальми також багатий, в них міститься вітаміни А, В (В1, В2, В6), С, Е, К; мінерали: калій, кальцій, натрій, фосфор, марганець, мідь, селен, цинк, залізо, а також пектини, харчові волокна.

Корисні властивості фініків:

  •  допомагають мозку при значних розумових навантаженнях;
  •  зміцнення імунітету;ü поліпшення мікрофлори кишківника;
  • допомагає при печії;ü виведення паразитів з організму;
  •  усунення анемії;ü стимулювання діяльності серця;
  •  виведення мокротиння при кашлі;
  •  оновлення організму після антибактеріальної терапії;ü підвищення гемоглобіну;
  •  антистресовий ефект поліпшення стану волосся і шкіри;
  •  виведення зайвого холестерину з організму.

Сушені фініки сприяють зміцненню серцево-судинної системи, підвищують імунну систему організму, а також нормалізують кислотно-лужний баланс. Приготовлені з фініків різноманітні відвари, настої та порошки допомагають в лікуванні мігрені, анемії, раку і запорів.

 Шкода фініків.

При всій користі фініків є певні групи людей, які повинні обмежити їх вживання. До них відносяться пацієнти, які страждають на діабет, мають виразку шлунка, алергії й різні ниркові недуги. Непереносимість фруктози є абсолютним протипоказанням до їх вживання. Можливі несприятливі наслідки при одночасному поїданні фініків і цитрусових. Також фініками не потрібно захоплюватися через підвищеного вмісту цукру. Щоденна норма – не більше 10 штук. А для людей, що мають ожиріння, цю дозу слід ще скоротити. Після фініків залишається наліт на зубах, який може привести до утворення карієсу.

Існує думка, що за допомогою фініків можна схуднути. Однак це не зовсім так. Їх дійсно можна і навіть корисно вживати під час дієти. Але важливо пам’ятати про рівень калорійності. Якщо ви хочете позбутися від зайвих кілограмів, то виберете відповідний раціон. А в періоди, коли вам буде потрібно швидке насичення, вживайте невелику кількість фініків з молоком. Як правило, буває достатньо всього 3 штук для втамування голоду. Плюсом є і те, що ці сухофрукти забезпечують насичення на тривалий термін. У фініках багато природного цукру, а саме глюкози й фруктози. Цей вид цукрів, який не відкладається нам на стегна, а повністю переробляється в енергію і поживну цінність для працездатності організму. Можуть стати чудовим замінником цукру під час дієти для схуднення. Для цього потрібно фініки подрібнити та додавати в напої, каші, салати з фруктів. Рослинні волокна, що містяться в фініках, допомагають зберегти відчуття ситості на більш тривалий період. На цьому моя розповідь підійшла до свого кінця.

Бажаю вам міцного здоров’я і до нових зустрічей!

 

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.