“Земляний горіх”

Вітаю всіх вас на сторінці блогу про здоров’я. Сьогодні я познайомлю вас зі смачним і корисним «горіхом» назва якому арахіс. Арахіс, всупереч поширеній помилці, не є горіхом. Його ботанічна назва «земляний горіх» багато в чому послужило причиною масового нерозуміння того, чим є арахіс. Насправді він належить до сімейства бобових і є родичем сої, гороху та інших бобів.

Арахіс — це однорічна рослина, плоди якої представлені невеликим насінням, і розташовуються по кілька штук в одній шкаралупі. Та являє собою довгастої форми дутий панцир, який досить просто розламати. Коробочки разом з горіхами зріючи, прихиляються до землі й там вже дозрівають. Батьківщиною арахісу є Бразилія, звідки горіх поширився і на інші території. На сьогодні існує приблизно 70 різних видів рослини. У великій кількості вирощують горіх на території Америки, Італії, Франції.

У насінні арахісу міститься до 53 % олії, до складу якої входять гліцериди арахінової, лігноцеринової, стеаринової, пальмітинової, олеїнової та інших кислот, 37 % білка, алкалоїди арахін і конарахін, глюкеніни, близько 21 % крохмалю, цукор, сапоніни, амінокислоти, пурини, вітаміни В, А, D, Е, РР. Є пантотенова кислота, біотин.

Завдяки амінокислотам забезпечується регуляція холестерину рівня в крові та засвоєння кальцію. Речовини беруть участь в процесах відновлення тканин і вироблення ферментів з гормонами.

Велика кількість білка допомагає нарощувати м’язову масу тим, хто займається поліпшенням своєї фізичної форми в тренажерному залі.

При регулярному вживанні продукту оновлюються клітини та нормалізується діяльність печінки — за це відповідальна фолієва кислота. Користь арахісу поширюється і на нервову систему, де нікотинова кислота відновлює оболонки нервових клітин.

Вітамін Е знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та онкології.

Зміст магнію допомагає виробляти енергію і виводити з організму токсичні речовини. Цей же елемент в поєднанні з кальцієм і фтором роблять кістки міцними.

Нормалізацією жирового обміну, роботи ЦНС і мозку «займається» марганець. Особливо корисний арахіс для роботи мозку, бо при регулярному вживанні значно поліпшується пам’ять і увага. Його рекомендують при депресивних станах, неврозах і сильному фізичному і психічному виснаженні. За допомогою цього бобового заповнюються запаси триптофану в організмі, який «відповідає» за якість сну і вироблення гормону радості й щастя серотоніну.

Сирий арахіс корисний при патологіях крові, підвищуючи здатність згущуватися і захищаючи від можливих крововиливів, полегшує симптоми гемофілії. Також він показаний людям, які перенесли важке захворювання для якнайшвидшого відновлення. Велика кількість заліза в арахісі дає всі підстави для введення його у свій раціон людям зі зниженим гемоглобіном.

Земляний горіх має жовчогінну дію. А клітковина усуває проблеми, пов’язані зі шлунково-кишковим трактом.

Метіонін бере участь в процесах синтезу адреналіну і регулює вплив на жирові запаси в печінці.

Завдяки антиоксидантам сповільнюються процеси старіння, причому в смаженому продукті їх більше, ніж в сирому.

Однак варто пам’ятати, що будь-який продукт, який вживається в надмірній кількості, приносить шкоду. У плодах арахісу міститься так звана ерукова кислота, яка негативно позначається на діяльності м’язів і гладкою серцевої мускулатури. Також лушпиння, що покриває насіння арахісу, є сильним алергеном і може викликати у чутливого організму і при великій кількості з’їденого продукту небезпечну для життя форму алергічної реакції аж до задухи й летального результату. Тому, щоб уникнути негативного впливу, не рекомендується їсти арахіс більш як 50-100 г в день. І це за умови здорового стану шлунково-кишкового тракту і всього організму в цілому. На цьому моя розповідь про цю рослину підійшла до свого кінця.

Бажаю вам міцного здоров’я і до нових зустрічей!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.