Кунжут східний

Вітаю вас, мої улюблені читачі блогу про здоров’я. Сьогодні ми з вами поговоримо про рослину, яка вже понад 3500 років вирощується людиною, і це – кунжут.

Кунжут звичайний або кунжут східний відомий світові під різними іменами, араби називають його «Симсим», а греки – «сезамом». Відноситься він до трав’янистих рослин, але виглядає як невисокий кущ з плодами у вигляді стручків. Досягнувши стиглості, стручки лопаються, відкриваючи запашне насіння. Ця особливість рослини закарбувалася в знаменитих словах казкового Алі-баби: «Сім-сім, відкрийся!». Насіння плоске, маленьке (в 100 г продукту міститься до 500 штук), але дуже поживне.

У природі зустрічається кілька видів кунжуту, найпопулярнішим є білосімянний, крім Індії він виростає в Ефіопії, Бірмі та деяких країнах Африки. У Китаї та країнах Південно-Східної Азії більшою популярністю користуються насіння чорного кунжуту.

У стародавні часи віра в цілющі властивості сезаму була настільки велика, що його «включили» до складу еліксиру безсмертя, яким за переказами харчувалися боги, і який здатний був продовжити життя людини на довгі роки.

Найпоширенішим застосуванням насіння є виробництво кунжутного масла, яке у кулінарів, медиків і косметологів користується не меншим успіхом, ніж сам кунжут.

Кунжут поетично називають «імператором зерен Сходу і королем масел Заходу». І не дарма – він містить понад 10 речовин, необхідних організму для гарного самопочуття.

Білки. Продукт містить близько 20% легкозасвоюваного білка, який допомагає в нарощуванні м’язової маси. Рослинні білки в кунжуті мають велику користь для організму.

Клітковина. Насіння «сезаму» в достатку включає харчові волокна, які сприяють очищенню організму від шлаків і токсинів. Клітковина пов’язує жирові молекули й покращує моторику органів шлунково-кишкового тракту.

Фітоестрогени. Кунжутне насіння містить лігнано – це особливі рослинні сполуки, які впливають на гормональний фон. Вони регулюють рівень естрогенів при їх надлишку і недоліку.

Антиоксиданти. Потужні антиоксиданти в складі кунжуту (сезамін, сквален, лецитин) захищають тканини від зовнішніх впливів середовища. Ці речовини також стимулюють ріст колагенових і еластинових волокон, а значить вони подовжують молодість.

Вітаміни. Насіння кунжуту має корисні властивості  завдяки високому вмісту вітамінів з групи A, B, C і E. Тіамін (В1) відповідає за нормалізацію метаболізму, а ніацин (PP) бере участь у вуглеводному і ліпідному обміні.

Ненасичені жирні кислоти. Продукт включає важливі кислоти – Омега-3 та Омега-6. Ці компоненти необхідні для краси волосся, шкіри та нігтів.

Кальцій і магній. У 100 грамах насіння міститься до 90% добової норми важливих мінералів – кальцію і магнію. Саме в складі кунжуту кальцій, важливий для здоров’я кісток і зубів, засвоюється найкраще. Магній позитивно впливає на роботу серця і м’язових волокон. Ці мікроелементи забезпечують високу користь білого і чорного кунжуту для організму.

Однак, слід розуміти, що навіть при такій кількості чеснот кунжут має якості, які можуть завдати шкоди організму.

Ось на що слід звернути увагу:

  • «сезам» покращує згортання крові і його ні в якому разі не можна вживати людям з тромбоутворенням і тромбозами;
  • індивідуальна непереносимість, або алергія;
  • слід відмовитися і тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу;
  • також він досить калорійний продукт, тому протипоказаний тим, хто дотримується різних дієт.

На цьому моя розповідь про цю рослину  підійшла до свого кінця. Бажаю вам міцного здоров’я і до нових зустрічей!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.