Китайський ліхтарик

Вітаю вас, мої улюблені читачі блогу про здоров’я.
Ви, мабуть, неодноразово зустрічали на клумбах яскраво-помаранчеві бутони, що нагадують за формою китайський ліхтарик. Це декоративний фізаліс, але його сорти  , які їстівні й мають неймовірно корисні властивості.
Назва рослини походить від грецького слова. Плід фізалісу нагадує кульку правильної форми, укладений у своєрідний «ліхтарик» з пелюсток. У народі він має масу й інших назв  земляна журавлина, смарагдова ягода, китайський ліхтарик або ягода, перуанський аґрус. Належать до сімейства пасльонових, поширюється на територіях Кавказу, Болгарії, Середньої Азії та Іраку.
Про фізаліс ходять легенди. Ось одна з них:
У світі не завжди панувало світло. Одного разу, сталося страшне  прекрасне Сонце пропало в нутрі Дракона. Темрява впала на землю, смерть отримала царювання. Але знайшлася людина, яка вирішила перемогти страшного Дракона, визволити Сонце і повернути Радість і Світло. З порожніми руками пішов сміливиць на Дракона, і лише висвітлював собі шлях маленьким ліхтариком.
Страшною була боротьба, стогнали гори й річки та впав Дракон, випустивши з надр своїх Сонце. Спалахнуло воно, як величезне вогнище, відбилося в маленькому ліхтарі, який впустив Сміливець, і стократно помножилося, Світло розсипалося по траві, перетворившись в небачену кількість ліхтариків. Так народився Фізаліс.
Плоди фізаліса мають високу харчову цінність. В них багато вітамінів С, КРР, В1, В6. Вони містять мінерали: магній, фосфор, залізо. Крім того, в них є: сахароза, пектини, каротиноїди, кверцетин, лікопен, дубильні речовини, органічні кислоти (яблучна, лимонна, кавова, винна).
Завдяки вітамінному комплексу у складі фізалісу, використання ягід спричиняє загальноукріплюючу дію на організм, підвищує протидію вірусу. Харчові волокна, допомагають процесам травлення, підвищують моторику кишківника, виводять шкідливі речовини. Також плоди рослини мають наступні властивості: протизапальні, жовчогінні, сечогінні, знеболювальні, бактерицидні. У ягодах присутні антиоксиданти, які не дають здоровим кліткам переростати в атопічні, тим часом запобігаючи розвитку раку. Вітаміни В і С позитивно впливають на роботу центральної нервової системи, укріплюють клітинну структуру. Нікотинова кислота запобігає створенню холестеринових бляшок всередині судин. Калій регулює артеріальний тиск, прискорює об’ємні процеси в клітинах. Сік сприяє заживленню ран на шкірі.
У ряді випадків все ж варто відмовитися від цього чудового продукту.
Протипоказано плоди фізалісу при захворюваннях цукровим діабетом та з підвищеною кислотністю. Людям, у яких проявляється алергія на цитрусові, потрібно з обережністю куштувати ягоди, бо у них високий вміст аскорбінової кислоти.
Бажаю вам міцного здоров’я і до нових зустрічей!

Рубрика: Здоров'я - INFO  Метки: , ,
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.