Що їсти навесні?

Вітаю вас, мої улюблені читачі блогу про здоров’я.  Прийшла весна і саме час прокинутися від сплячки і поповнити запаси вітамінів, енергії і радості, витрачені довгою зимою. Тому пропоную список продуктів, які допоможуть знайти бадьорість і весняний настрій.

Цибуля-порей

У порівнянні з ріпчастою цибулею, смак у порею м’якший і цікавіший, запах менш виражений, а ось корисних речовин майже стільки ж: в його складі є вітаміни С, В1 і В2, магній, калій і фосфор. Ще в біло-зелених цибулевих стеблах міститься досить багато каротину – природного антиоксиданту.

Цибуля-порей – холодостійка рослина, і молода зелень з’являється вже на початку квітня. Листя у порею жорсткіше, ніж пір’я зеленої цибулі, тому зазвичай його не їдять сирим, а готують – і зробити це можна мільйоном різних способів. М’яка на смак цибуля прикрасить омлет, найрізноманітніші супи (в тому числі овочевий, курячий або цибульний), а ще можна спекти пиріг на його основі.

Мангольд або буряк листовий

Ще одне раннє і холодостійка рослина, легко витримує всі примхи мінливої ​​весняної погоди. Великі листя Мангольд, темно-зелені з вишнево-червоними черешками, радують око і приносять користь: в листову буряку багато вітаміну С, вітаміну К, необхідного для згортання крові, кальцію, що сприяє зміцненню кісток, і заліза, що забезпечує нормальний рівень гемоглобіну в крові.

На відміну від звичайного буряка, мангольд – овоч ранній, його зелень з’являється в квітні і зберігається до сильних заморозків. Молоде листя на смак нагадує щось середнє між шпинатом і буряком і добрі в салатах – наприклад, з фетою і оливковою олією. Листовий буряк можна гасити і подавати як гарнір або окрему страву, додавати в омлети і начинку для пирогів, використовувати для заправки супу замість капусти.

Апельсини

Про користь цитрусових все знають з дитинства, і не варто забувати про них в дорослому віці. Апельсин не фрукт, а ціла аптека: вітаміни А, групи В, С і Е, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк і багато  ще чого. Він насичує організм корисними речовинами і покращує настрій, що особливо цінне ранньою весною, коли інших свіжих фруктів і овочів ще мало.

Свіжі апельсини не обов’язково істи так – можна зробити салат з йогуртом і апельсиновим соком, використовувати очищені апельсинові часточки як добавку до зелених листових салатів або прикрасити ними ранкову вівсянку. При бажанні можна приготувати і щось серйозніше: запашний апельсиновий пиріг з корицею, качку з апельсинами або традиційний англійський мармелад – рідкий джем, де фрукти зварені разом зі шкіркою.

Спаржа

Спаржа зараз доступна круглий рік, але по-справжньому хороша вона тільки навесні – зайвий привід порадіти зміні пір року. Цей ранній овоч теж наповнений вітамінами групи В, в тому числі фолієвою кислотою, вітамінами С і К, а також масою мікроелементів. У спаржі ще й дуже низька калорійність, а її єдиним недоліком можна вважати досить високу ціну.

Приготувати її можна найрізноманітнішими способами: спаржа хороша в зелених салатах з оливковою олією, в вершкових супах-пюре (з картоплею або сама по собі), омлетах, пасті і запіканках. З спаржі виходить відмінний гарнір до риби або курки – потрібно просто зварити її або запекти на грилі. Можна подати спаржу і як самостійне блюдо: зварити і приправити голландським соусом (або просто вершковим маслом).

Квашена капуста

На противагу дорогої спаржі -це вітчизняний і доступний суперфуд. Найкорисніша квашена капуста без термічної обробки – у вигляді салату з рослинним маслом. В цьому випадку ми отримуємо максимум вітамінів: В, К і С, а ще корисні молочнокислі бактерії. У капусті дуже багато клітковини – це важливо для здоров’я кишечника.

Квашену капусту можна купити або зробити самостійно – в такому випадку можна урізноманітнити рецепт, додавши яблука, журавлину, брусницю та буряк або, наприклад, червоний перець і часник. Можна посолити капусту по-кавказьки, з цілими стручками квасолі і перцем, або по-німецьки – без морквини, але зате з корицею, гвоздикою і ялівцем.

Рукола і інші салати

Листових салатів не один десяток, і всі вони гарні по-своєму – і гіркувата рукола, і освіжаючий крес, і запашний лолло-россо, і хрусткий айсберг. Вони доступні і повні вітамінів і клітковини круглий рік, але кращий смак набувають навесні. Найчастіше салатні листя їдять, власне, в салатах – доповнити їх можна майже чим завгодно, від свіжих ягід до тунця. Відмінна звичка – замінювати свіжим листям салату вуглеводні гарніри, а можливість змішувати різні сорти листя і міняти заправку допомагає урізноманітнити раціон.

 

Ягнятина

Якщо баранина доступна круглий рік, то свіжа ягнятина – продукт сезонний. Сезон настає в квітні, а самим делікатесним вважається м’ясо молочного ягняти – таким вважається ягня молодше трьох місяців. У порівнянні з бараниною, ягнятина істотно м’якша, в ній менше жиру, слабкіше характерний запах, вона швидше готується і краще засвоюється, володіючи при цьому всіма переваги м’яса: великою кількістю білка, мікроелементів і вітамінів.

Смак у ягнятини м’якший, ніж у баранини, тому багато кухарів вважають за краще подавати її в чистому вигляді – просто підсмаживши стейки на грилі або запікаючи шматок ягнятини цілком.

Пророщене насіння

Пшениця, жито, ячмінь, квасоля або соя – це продукти, які можна їсти у вигляді пророщеного насіння, частіше званих «проростками». Може здатися, що це їжа на любителя, але таке насіння допомагає урізноманітнити раціон і зробити його кориснішим за рахунок вітамінів і заліза. На жаль, готове пророщене насіння досить дорого обходиться і зовсім недовго зберігається – але можна згадати уроки біології і проростити їх самостійно.

Готові паростки додають в салати зі свіжих овочів, смузі і вівсянку; інший варіант – проростити сою і готувати з нею страви азіатської кухні.

Пекінська капуста

Цей овоч часто називають «китайським салатом», але це не зовсім так: перед нами саме капуста, хоч і дивної форми. Капустяними властивостями вона наділена сповна і містить не тільки багато вітамінів, але і залізо і клітковину.

Тоненькі хрусткі листя пекінської капусти дійсно схожі на салатні, тому і використовують їх схожим чином. Найкраще вони виглядають в салаті – навіть самому звичайному, з огірками та помідорами. Найширше пекінська капуста використовується в азіатській кухні.

Бажаю вам міцного здоров’я і  до нових зустрічей!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.