Північний лимон

Вітаю вас, мої дорогі читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні я вам розповім про овоч, який за високий вміст вітаміну С і невибагливисть у вирощуванні та догляді  називають північним лимоном. Гостя цієї статті – капуста кольрабі.

Капуста кольрабі – це стеблеплід, який має дуже соковиту, ніжну і приємну на смак серцевину. За своїми смаковими якостями вона чимось нагадує качан традиційної білокачанної капусти.

У складі капусти кольрабі великий вміст вітаміну С, а також таких вітамінів, як А, В, В2, РР. Крім того, продукт багатий цінними мінеральними солями, а також магнієм, кальцієм, фосфором, калієм, залізом і кобальтом. У складі кольрабі містяться рослинні білки і клітковина. М’якоть цієї капусти багата фруктозою, глюкозою, в ній є сполуки сірки, тому вона є досить цінним дієтичним продуктом. Високий вміст в капусті кольрабі вітаміну С пояснює її іншу назву – «північний лимон».

Кольрабі добре впливає на серцево-судинну і нервову системи, знижує тиск і рівень холестерину в крові, має сечогінну дію, сприяє очищенню кишечника. Велика кількість кальцію робить її незамінною в харчуванні дітей, літніх людей, низька калорійність і наявність тартронової кислоти допомагає знизити вагу.

Капуста кольрабі дуже корисна для здоров’я нирок, печінки, кишківника і жовчного міхура. Вона сприяє виведенню шлаків і рідини з організму, а також допомагає знімати запальні процеси в шлунку і кишківнику. Крім того, кольрабі дуже корисна при атеросклерозі.

Завдяки високому вмісту сірки капуста кольрабі є чудовим профілактичним засобом від раку товстої і прямої кишки.

Допомагає вона боротися з хворобами дихальної системи: астмою та бронхітом. Допомагає навіть при туберкульозі. У першому випадку готують відвар з бадилля, а в другому – сік рослини.

Свіжий сік кольрабі рекомендується вживати при захворюваннях шлунка, кишківника, нирок, печінки і селезінки, при недокрів’ї. Він дуже ефективний при різних запальних процесах в ротовій порожнині, а також при кашлі.

Зловживання кольрабі протипоказано при захворюваннях шлунково-кишкового тракту з підвищеною кислотністю шлункового соку і в разі індивідуальної непереносимості.

Ось така вона корисна кольрабі. На цьому я з вами прощаюся до нових статей і нових зустрічей!

Опубліковано у Здоров'я - INFO | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.