Овоч світлофор

Вітаю вас, мої дорогі читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні ми поговоримо про дуже  відомий  вам овоч, який буває червоного, жовтого і навіть зеленого кольору. За це його в рекламній кампанії називали «овоч світлофор». Нам же він відомий за назвами «солодкий перець» або «болгарський перець».

Болгарський перець – родом з тропічних районів Центральної Америки – Гватемали і Мексики – перець ще зустрічається в дикій природі, а як окультурена рослина, він вже здобув популярність у всьому світі. Болгарським перцем його стали називати в східній Європі завдяки праці болгарських селекціонерів, які вивели солодкі і великоплідні сорти.

 

Болгарський перець називають солодким виключно тільки через смак. В даному продукті вміст цукру не перевищує 5%. Для порівняння, в моркві міститься 7% цукру, а в помідорі – 6%.

 

Болгарський перець складається на 90% з води, крім того, в ньому присутня велика кількість клітковини, містяться білки, жири і вуглеводи. Цінується болгарський перець за великий вміст вітамінів, особливо вітаміну А.

У солодкому перці міститься широкий спектр вітамінів (вітаміни групи В, фолієва кислота, вітамін С, Е, К, Н і Р), мікро- і макроелементів. Багатий перець калієм, кальцієм, міститься в ньому магній, натрій, сірка, фосфор, залізо, хлор, марганець, мідь, молібден, цинк, фтор і йод.

Вітаміни А і С здатні підвищити імунітет, благотворно впливають на ріст волосся і нігтів, покращують стан шкіри, слизових оболонок і підсилюють зір.

Вітаміни групи В корисні при безсонні, погіршенні пам’яті, допомагають боротися зі стресами, депресивними станами, рятують від набряків, корисні при цукровому діабеті і знімають загальну втому організму. Вітаміни Р і С зміцнять стінки судин і знизять їх проникність, завдяки великому вмісту мікро- і макроелементів. Болгарський перець рекомендується при остеопорозі, порушеннях роботи сальних і потових залоз, при анемії, авітамінозі і ранньому облисінні.

До складу перцю (як пекучого, так і солодкого) входить алкалоїд капсаїцин, який, власне, і надає овочу характерного смаку. Ця речовина стимулює роботу шлунка і підшлункової залози, збуджує апетит, знижує артеріальний тиск, розріджує кров і перешкоджає утворення тромбів. Через малий зміст капсаїцину в солодкому перці, на відміну від гіркого, його можна споживати у великій кількості, не побоюючись при цьому за свій шлунок. Тому з солодкого перцю роблять сік, який рекомендують пити при цукровому діабеті, а також для стимуляції росту нігтів і волосся.

Болгарський перець протипоказаний людям з порушеннями серцевого ритму, пацієнтам у яких діагностовано коліт, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, хворим гемороєм і гастритом (підвищена кислотність шлункового соку). Не рекомендується вживати в їжу перець людям з підвищеною збудливістю нервової системи, при важких формах ішемічної хвороби, при епілепсії, а також тим, у кого хронічні захворювання печінки і нирок.

Ось і все, що я хотів вам розповісти про болгарський перець. Будьте здорові, харчуйтеся правильно і до нових «смачних» і «корисних» для здоров’я статей!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.