Солодка картопля

Вітаю вас, мої дорогі читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні я познайомлю вас з корисними властивостями коренеплоду, який називають солодкою картоплею. Нам він відомий під назвою батат.

Батат, або кумара, або солодка картопля родом з тропічних регіонів Америки, його відносять до бульбоплідних рослин родини Вьюнкових. Зараз батат вирощується в тропічних і субтропічних районах земної кулі, найбільше в Індії, КНР і Індонезії.

 

Батат багатий білком, вуглеводами, вітамінами В, С, РР, А, кальцієм, фосфором, аскорбіновою кислотою, а ще він містить ніацин, залізо, тіамін, рибофлавін. Батат може вживатися також як вітамінний і загальнозміцнюючий засіб.

Батат містить харчові волокна, які не перетравлюються в шлунку, виводяться з організму разом зі шлаками і токсинами. У складі батата: бета-каротин, вітаміни А, С – природні антиоксиданти, які необхідні для додавання еластичності колагену, а також мінеральні речовини: кальцій, залізо, фосфор, які зміцнюють захисні сили організму.

Батат  містить багато крохмалю, тому його рекомендують вживати як обволікаючий засіб при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Також батат можна вживати людям, хворим на цукровий діабет, оскільки він блокує швидке потрапляння глюкози в кров.

Внести в свій раціон харчування коренеплід потрібно людям, які займаються спортом, так як в цьому продукті знаходяться складні вуглеводи.

Коренеплід благотворно впливає на стан нервової системи і допомагає впоратися з хронічною втомою або безсонням.

Батат часто рекомендують людям з діабетом, так як інсуліновий індекс коренеплоду значно нижчий, ніж у картоплі, що допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.

Коренеплід також сприяє нормалізації активності печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту, допомагає при хронічній втомі, безсонні, захворюваннях очей.

Батат корисний для серця і судин. Завдяки тому, що у коренеплоді міститься калій, він допомагає розширити стінки судин і знизити кров’яний тиск.

Порція батата допомагає не тільки заспокоїтися, але і дещо поліпшити настрій в цілому.

За рахунок свого хімічного складу, батат сприяє деякому зниженню рівня холестерину.

У батат, на відміну від звичайної картоплі, міститься досить багато заліза, що вкрай корисно для загального зміцнення організму і нормалізації рівня гемоглобіну. Крім того, вуглеводи батата здатні швидко компенсувати нестачу енергії.

Вживання батата в їжу допомагає зміцнити кістки, а також запобігти розвитку остеопорозу.

Оскільки в солодкій картоплі містяться такі мінерали, як залізо і мідь, він полегшує доступ кисню в кров.

Батат не слід вживати в їжу при різному роді виразках, тому що він має властивість подразнювати слизову травної системи. У деяких випадках можлива індивідуальна непереносимість.

Ось і підійшла стаття про солодку картоплю (батат) до свого логічного кінця. На цьому я з вами прощаюся до наступного тижня. Здоров’я вам і вашим близьким!

 

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.