15 вересня народився Джеймс Фенімор Купер

   Джеймс Фенімор Купер – класик американської літератури, романіст і сатирик, «американський Вальтер Скотт». Його перу належать 33 романи, а також такі, що запам’ятовуються, персонажі як Натті Бампо, індіанці – Чингачгук і Ункас. Письменник народився в 1789 році в Берлінгтоні, США. Після закінчення школи, в чотирнадцятирічному віці, він вступив в Єльський університет. Але,  не закінчивши його, відправляється на морську службу (1806-1811) на озері Онтаріо. Цей досвід послужив для написання роману «Слідопит, або на берегах Онтаріо».

У 1811 році Джеймс Купер одружився на француженці Делане. Одного разу, читаючи чергову книгу, письменник вирішив, що йому не складе великих труднощів написати краще. І, щоб довести це своїй дружині, він за кілька тижнів створив роман «Обережність». Але його перша спроба не увінчалася успіхом. Рецензії та відгуки критиків про роман були негативними. Наступний роман «Шпигун, або Повість про нейтральну територію» прославив Джеймса Купера не тільки на Батьківщині, а й в Європі.

У багатьох його творах відбилися американські реалії ХVIII ст. ( «Піонери», 1823; «Останній з могікан», 1826; «Степи», інша назва «Прерія», 1827; «Відкривач слідів», ін. Назва «Слідопит», 1840; «Мисливець за оленями», ін. Назва «Звіробій, або Перша стежка війни», 1841), які описують драматичні взаємини переселенців і корінних жителів, криваве зіткнення двох абсолютно різних цивілізацій, боротьбу між європейцями під час переділу території. У 1826 році Джеймс Купер відправляється до Європи, його подорож тривала сім років. Вона надихнула його на написання романів «Браво, або в Венеції», «Кат», «Мерседес з Кастилії» – події яких розгортаються в Європі. Яскраві описи американської природи, динамічний розвиток сюжету, який тримає читачів у напрузі до самого кінця, реалістичні описи героїв – все це дозволяє назвати Джеймса Купера справжнім майстром пригодницької літератури.

Повернувшись в Америку, Купер створив ряд творів, які не були зрозумілі його співвітчизниками і англійцями. Він помер в 1854 році в Куперстауні, місті, заснованому його батьком. Причиною смерті став цироз печінки.

Рубрика: Арка новин
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.