Ведмежа ягода

Радий знову вас бачити, шановні мої читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні я вам розповім про корисні властивості ще однієї відомої вам ягоди. У фольклорі її прозвали ведмежою ягодою, але всім нам вона відома під назвою – малина.

Малина – це смачна ягода, яка має безліч лікувальних властивостей. Застосовується вона також і в косметології. Корисні не тільки самі ягоди, а й листя, стебла і навіть коріння.

Лікувальні властивості ягоди пояснюються складом, який багатий на вміст мікро і макроелементів, вітамінів. У малині знаходяться такі мікроелементи: мідь, бор, кобальт, марганець, цинк, залізо, фтор, сірка. Серед макроелементів можна назвати такі: натрій, фосфор, калій, хлор, кальцій, магній. У малині містяться вітаміни групи В, РР, А, С, Н. Якщо говорити про харчову цінність малини, то в ній знаходяться: органічні кислоти, зола, вода, харчові волокна, моносахариди, дисахариди, жирні кислоти. У ста грамах ягоди знаходяться білки і жири практично в рівних частках і вуглеводи, які складають більше вісімдесяти відсотків від загальної кількості.

Малина вважається одним з кращих антиоксидантів. Тому вона прекрасно допомагає в боротьбі зі старінням організму. Ці ж речовини в поєднанні з макроелементами і мінералами поліпшують роботу кишечника при розладі шлунка, усувають больовий синдром.

Наявність магнію забезпечує стабілізацію роботи серцевої системи. Вітамін К сприяє нормалізації згортання крові. За рахунок великої кількості вітаміну С малина сприяє загальному зміцненню імунітету, прискорює процес одужання при авітамінозі.

Наявність бета-ситостерину запобігає накопиченню холестерину в судинах. Фітостерини, які також є в складі малини, виконують профілактику атеросклерозу. Крім цього, малина може використовуватися як протиблювотний, знеболюючий і протизапальний засіб.

Малина сприяє активному виведенню накопичених токсинів і шлаків за рахунок сечогінної дії. Одночасно запобігається розвиток патогенних мікроорганізмів – грибків, золотистого стафілокока, дріжджових спор. Пектини сприяють видаленню солей важких металів.

Також малина відома своєю протизапальною, жарознижувальною і потогінною дією, тому сушені ягоди і листя малини широко використовують для лікування простудних захворювань. Потогінні чаї з ягід і відвари з сушених плодів допомагають впоратися з лихоманкою і головним болем, підвищують тонус організму, а також мають слабку відхаркувальну дію.

Дубильні і пектинові речовини, присутні в малині, відмінно справляються з проносами, і виводять продукти розпаду з товстого кишківника. А вітаміни групи В, вітамін Е і А, прозвані ще природними антиоксидантами, не тільки швидко впораються з вільними радикалами, що утворюються під час катаболічних реакцій, а й довше збережуть молодість шкіри вашого обличчя!

Корисні властивості малини знаходять своє застосування в різних сферах, але варто пам’ятати певні тонкощі, якими володіє ця ягода.

Вживання малини слід обмежити, або взагалі виключити її з раціону людям, що страждають на гострі та хронічні захворювання нирок, а також на подагру. Для всіх інших малина не тільки не шкідлива, але дуже навіть корисна.

На цьому я з вашого дозволу прощаюся до наступного тижня. Харчуйтеся правильно і будете здорові. Всім прекрасного тиждня!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.