Радий знову вас бачити, шановні мої читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні я вам розповім про корисні властивості ще однієї відомої вам ягоди. У фольклорі її прозвали ведмежою ягодою, але всім нам вона відома під назвою – малина.
Малина – це смачна ягода, яка має безліч лікувальних властивостей. Застосовується вона також і в косметології. Корисні не тільки самі ягоди, а й листя, стебла і навіть коріння.
Лікувальні властивості ягоди пояснюються складом, який багатий на вміст мікро і макроелементів, вітамінів. У малині знаходяться такі мікроелементи: мідь, бор, кобальт, марганець, цинк, залізо, фтор, сірка. Серед макроелементів можна назвати такі: натрій, фосфор, калій, хлор, кальцій, магній. У малині містяться вітаміни групи В, РР, А, С, Н. Якщо говорити про харчову цінність малини, то в ній знаходяться: органічні кислоти, зола, вода, харчові волокна, моносахариди, дисахариди, жирні кислоти. У ста грамах ягоди знаходяться білки і жири практично в рівних частках і вуглеводи, які складають більше вісімдесяти відсотків від загальної кількості.
Малина вважається одним з кращих антиоксидантів. Тому вона прекрасно допомагає в боротьбі зі старінням організму. Ці ж речовини в поєднанні з макроелементами і мінералами поліпшують роботу кишечника при розладі шлунка, усувають больовий синдром.
Наявність магнію забезпечує стабілізацію роботи серцевої системи. Вітамін К сприяє нормалізації згортання крові. За рахунок великої кількості вітаміну С малина сприяє загальному зміцненню імунітету, прискорює процес одужання при авітамінозі.
Наявність бета-ситостерину запобігає накопиченню холестерину в судинах. Фітостерини, які також є в складі малини, виконують профілактику атеросклерозу. Крім цього, малина може використовуватися як протиблювотний, знеболюючий і протизапальний засіб.
Малина сприяє активному виведенню накопичених токсинів і шлаків за рахунок сечогінної дії. Одночасно запобігається розвиток патогенних мікроорганізмів – грибків, золотистого стафілокока, дріжджових спор. Пектини сприяють видаленню солей важких металів.
Також малина відома своєю протизапальною, жарознижувальною і потогінною дією, тому сушені ягоди і листя малини широко використовують для лікування простудних захворювань. Потогінні чаї з ягід і відвари з сушених плодів допомагають впоратися з лихоманкою і головним болем, підвищують тонус організму, а також мають слабку відхаркувальну дію.
Дубильні і пектинові речовини, присутні в малині, відмінно справляються з проносами, і виводять продукти розпаду з товстого кишківника. А вітаміни групи В, вітамін Е і А, прозвані ще природними антиоксидантами, не тільки швидко впораються з вільними радикалами, що утворюються під час катаболічних реакцій, а й довше збережуть молодість шкіри вашого обличчя!
Корисні властивості малини знаходять своє застосування в різних сферах, але варто пам’ятати певні тонкощі, якими володіє ця ягода.
Вживання малини слід обмежити, або взагалі виключити її з раціону людям, що страждають на гострі та хронічні захворювання нирок, а також на подагру. Для всіх інших малина не тільки не шкідлива, але дуже навіть корисна.
На цьому я з вашого дозволу прощаюся до наступного тижня. Харчуйтеся правильно і будете здорові. Всім прекрасного тиждня!
Залишити відповідь