Вітаю всіх на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні я вам розповім про незвичайний, але корисний фрукт. За зовнішнім виглядом він нагадує горіх, за хімічним складом – овоч. Називають цей фрукт алігаторовою грушею, але нам він відомий більше як авокадо.
Авокадо – це плід дерева, яке по-науковому називається Persea americana (Персея американська). Воно цінується за високу поживність і насичену текстуру. Родина авокадо – Центральна Америка і Мексика. Авокадо іноді називають «алігаторова груша» за його форму і горбисту зелену шкірку, схожу на шкуру крокодила.
У їжу вживають тільки м’якоть плоду, яка містить велику кількість вітамінів (групи В, Е, А, С, К, фолієва кислота), мінералів (кальцій, фосфор, калій, залізо, натрій, мідь, йод, магній і безліч інших).
Регулярне вживання авокадо в їжу знижує ризик серцево-судинних захворювань, є прекрасним профілактичним засобом від недокрів’я, атеросклерозу і гіпертонії. Він відмінно справляється з недугами в області травлення – лікує від запорів, нормалізує стан шлунка з підвищеною кислотністю.
Завдяки високому вмісту в авокадо манногептулози цей фрукт покращує пам’ять і знижує ризик хвороби Альцгеймера, а також сприятливо впливає на нервову систему організму – знижує втому і стрес, робить нас менш дратівливими, покращує сон і концентрацію уваги, а також підвищує працездатність.
В одному авокадо більше калію, ніж у банані, хоча останній часто називають одним з основних джерел цієї речовини. У стограмовій порції авокадо міститься 14% рекомендованої добової норми калію, в тій же кількості у банана тільки 10%.
У авокадо багато ненасичених жирних кислот. Це корисні жири, в їх числі олеїнова кислота. Вчені вважають, що вона добре впливає на обмінні процеси і допомагає боротися з раковими клітинами. Жири авокадо стійкі до окислення під впливом тепла, тому плід і його масло можна піддавати термічній обробці.
У плоді багато лютеїну, зеаксантину і каротиноїдів, які важливі для здоров’я. Дослідження показують, що ці антиоксиданти допомагають знизити ризик розвитку катаракти і дегенерації жовтої плями – хвороб зору, які часто з’являються з віком.
При всіх корисних властивостях плоди авокадо мають ряд протипоказань. В основному це стосується людей, схильних до алергічних реакцій. Із – за специфічного складу авокадо може викликати алергічну реакцію, тому вводити в раціон цей плід потрібно поступово. М’якоть плоду містить багато жирів, тому дієтологи не рекомендують зловживати авокадо людям із захворюваннями печінки і проблемами травлення.
На цьому інформація про авокадо підійшла до свого логічного кінця. Бережіть своє здоров’я і до нових зустрічей!
Залишити відповідь