Космічний корнеплід

Шановні читачі!

За вікном весна і це є серйозним приводом поговорити про овоч, який ну дуже буде корисний на вашому столі. Сьогодні я вам розповім про корисні властивості овоча з сімейства капустяних, який один з небагатьох підкорив грядки у Космосі. Відомий він усім нам під назвою – редис.

Редис – рослина однорічна, його сьогодні можна зустріти майже на будь-якій дачній ділянці і городі. Після суворої зими він приносить врожай першим.

 

Редис вирощували ще з найдавніших часів. Є історичні свідчення про те, що його вирощували у Китаї близько 3000 років тому. Таким чином, Середня Азія вважається батьківщиною редиса. Пізніше завдяки римлянам він проник в Європу. Нарешті, в Росії він з’явився завдяки Петру I. Однак, дивний коренеплід викликав побоювання і далеко не відразу припав нашим співвітчизникам до смаку. Тому велике поширення він отримав лише на початку XX століття.

Коренеплоди редису містять: вітаміни В1, В2, В5, В6, В9, РР, а також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, природну клітковину, фітонциди. Трохи гіркуватий, гострий смак надає редису гірчичне масло, що міститься в продукті, воно має властивість збуджувати апетит. Вживання редису нормалізує перистальтику, сприяє поліпшенню кольору обличчя, зниженню рівня холестерину, активізує обмін речовин, підвищує еластичність стінок судин, тим самим покращуючи діяльність серцево-судинної системи. Редис має протинабрякову, жовчогінну властивість, корисний при подагрі, цукровому діабеті та ожирінні. Свіже бадилля редиса містить ще більше вітамінів і мінералів, ніж коренеплід, тільки використовувати треба лише найдрібніші молоді листочки.

На орбітальній станції «Мир» космонавти теж вирощують редис. Врожай використовують в якості корисної добавки до їх одноманітного раціону. Чим же редис так сподобався космонавтам?

По-перше, зібраний прямо з космічної грядки, соковитий і свіжи редис приносить відчуття свята на їх убогий стіл і надає тонізуючу дію.

По-друге, у нього досить короткий період дозрівання – 30-45 днів.

По-третє, в їжу можна вживати не тільки соковиті коренеплоди, а й саме листя. Що дуже економно і практично в умовах космосу.

Редис не рекомендують вживати особам із захворюваннями шлунка та кишечника, особливо на стадії загострення. Ефірні масла, що містяться в редисі, не корисні при захворюваннях печінки і дванадцятипалої кишки.

Думаю, на цьому мені варто зупинити свою розповідь і дати вам можливість насолодитися салатом з редису. Смачного вам, богатирського здоров’я та здорових буднів. Ще побачимось!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.