Цілюща аронія

Шановні читачі!

Сьогодні я розповім вам про корисні властивості чагарнику, чия назва  у перекладі з грецької мови означає «користь». Поширена назва цієї рослини – чорноплідна горобина.

Аронія, вона ж чорноплідна горобина – невеликий чагарник або деревце, висотою близько 1,5 метра, з листям, яке чимось нагадує листя вишні. Родина рослини – східна частина Північної Америки.

 

Плоди чорноплідної горобини приємного кислувато-солодкого, трохи терпкого смаку – справжня скарбниця вітамінів і життєво важливих мікроелементів. Хімічний склад плодів: цукру (до 10%), цілий комплекс вітамінів (Р, С, К, Е, А, B1, B2, B6), органічні кислоти, флавоноїди, що володіють Р-вітамінною активністю, пектини, дубильні речовини. Плоди також містять значну кількість йоду, якого в 4 рази більше, ніж в малині, суниці та інші мікроелементи.

Ягоди чорноплідної горобини мають гіпотензивну, кровозупинну, протизапальну та спазмолітичну дію. Рослина також корисна для профілактики захворювань щитовидної залози. Вміщені в чорноплідній горобині пектинові речовини виводять з організму важкі метали і радіоактивні речовини, утримують і виводять різні види патогенних мікроорганізмів. Пектини нормалізують функціонування кишечника, усувають спазми і надають жовчогінний ефект.

Чорноплідна горобина сприяє регуляції травлення, покращує апетит, підвищує кислотність, активізує роботу печінки, сприяє утворенню і відходженню жовчі. Плоди горобини чорноплідної протипоказані при гіпотонії, підвищеному згортанні крові, підвищеній кислотності шлункового соку, гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Також не рекомендують її вживати при зниженому кров’яному тиску.

Ось і підійшла до кінця наша розмова про корисні і цілющі властивості аронії. На цьому я з вами прощаюся до наступного тижня. Здоров’я вам і вашим близьким!

Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.