Радий вітати вас, мої маленькі читачі, на сторінках блогу про здоров’я. Сьогодні я розповім вам про ведмежу ягоду, кислицю, більш відому вам як цукерки «барбариски» – барбарисова ягода.
Барбарис є рослиною, що належить до сімейства Барбарисових. Вцілому, в світі налічується приблизно п’ятсот-шістсот різновидів барбарису, однак найбільшою популярністю користується барбарис звичайний.
Ягоди барбарису вважаються низькокалорійним і дієтичним продуктом. У 100 г барбарису міститься 29 кКал. Плоди барбарису містять в собі каротиноїди (ксантофіл, лютеїн, хризантемаксантін, зеаксантин, ауроксантін, флавоксантин, капсантін), вуглеводи, дубильні речовини, пектинові речовини, золу, органічні кислоти, макро- і мікроелементи, вітаміни Е, С і бета-каротин. Листя і коріння барбарису містять в собі 11 алкалоїдів (основними є берберин, оксіакантін, пальматин, колумбамін, ятроріцін). Також в листі барбарису містяться вітаміни С, Е, К, яблучна і лимонна кислота, каротиноїди, алкалоїди, смолисті і дубильні речовини.
Плоди барбарису є високоефективним засобом, що допомагає поліпшити апетит і зміцнити імунну систему. Крім того, вони приносять значну користь при захворюваннях печінки і гіпертонії. При простудних захворюваннях слід приготувати настоянку з кори, коренів і стебел барбарису. Ця настоянка так само дуже ефективно здатна зняти запальний процес і зупинити кровотечу. Крім цього, барбарисова кора є одним з інгредієнтів препарату холелітін, який лікарі призначають при різних захворюваннях жовчних шляхів.
Сушені ягоди рослини по праву вважаються природним антибіотиком, оскільки пригнічують різного виду патогенні організми і паразитів. Вони мають здатність відновлювати корисну мікрофлору кишечника і благотворно впливають на імунітет людини.
Відвар молодих пагонів і коренів цієї лікарської рослини використовують при діареї, дизентерії, а також при переломах кісток і вивихах.
Плоди і листя барбарису підвищують апетит, а також є противоцинговими засобами.
Коріння барбарису використовують при лікуванні злоякісних пухлин.
Препарати, виготовлені на основі барбарису, застосовують при захворюваннях печінки, виразці шлунка, виразці дванадцятипалої кишки, туберкульозі, запаленні верхніх дихальних шляхів, морфінізмі, пухлинах різних органів.
Корисний барбарис і при авітамінозі. Для цього досить випивати за день кілька чашок теплого чаю, який заварюють, виходячи із пропорції: 1 столова ложка сушених плодів на чашку. Якщо чашка має обсяг більше середнього, то можете подвоїти норму закладки барбарису.
Не менш корисний і сік. Беручи в день по одній або дві столові ложки соку з барбарисових ягід, можна допомогти організму подолати кашель і зменшити наслідки поточної застуди, а також перенесеної раніше пневмонії.
Ще барбарис використовують як жарознижуючий і потогінний засіб. В цьому випадку приймають його відвар. Оптимальним вважають прийом напою по чверті склянки дітям і по половині – дорослим, а кратність прийому повинна становити три рази в день.
У деяких випадках вживання барбарису, а також приготованих з нього препаратів, протипоказано. До таких випадків відносяться цироз печінки, жовчнокам’яна хвороба, а також гепатит у складних формах. Також слід мати на увазі, що барбарис не слід вживати маленьким дітям, які не досягли дванадцятирічного віку, а також людям, у яких спостерігається індивідуальна непереносимість барбарису. Пам’ятайте також, що в незрілому вигляді ягоди барбарису їсти не можна, в зв’язку з тим, що в них міститься отруйний алкалоїд берберин.
Ось така вона корисна і небезпечна одночасно ведмежа ягода. Сподіваюся, вам була цікава ця інформація. До нових зустрічей на сторінках блогу про здоров’я!
Залишити відповідь