Корисні властивості капустяної ріпи

Шановні читачі!

І я знову радий вас вітати на сторінках рубрики «Здоров’я-INFO». Тема сьогоднішньої «здоровою і корисною» статті – чим може бути корисна для нашого організму кольрабі, або капустяна ріпа. Без зайвих передмов до суті теми.

Кольрабі – овоч досить незвичайний, це, по суті, стеблеплод з їстівною частиною стебла, який над землею має форму кулі або ріпи. Його серцевина-стебло соковита і ніжна, має приємний смак схожий зі смаком качана білокачанної капусти, тільки без гіркоти. Колір кольрабі варіюється від світло-зеленого до темно-фіолетового.

Батьківщиною кольрабі вважається Північна Європа. Назва в перекладі з німецького трактується, як «капустяна ріпа».

Цей овоч дуже невибагливий, відрізняється стійкістю до шкідників і захворювань і успішно зростає навіть в північних районах, завдяки своєму швидкому дозріванню.

До складу кольрабі входить велика кількість вітаміну С, недарма його називають лимоном з грядки, а також вітаміни А, В, РР, В2. Цей овоч багатий великою кількістю рослинних білків, вуглеводів, мінеральних солей, кальцієм, калієм, фосфором, магнієм, каротином, пантотенової кислотою, кобальтом і залізом. Ніжні і соковиті стеблоплоди з білою м’якоттю містять глюкозу і фруктозу, що легко засвоюється організмом і дає відчуття ситості. Вживання в їжу кольрабі сприяє нормалізації обміну речовин, тому його вживання показано для тих, хто хоче не просто схуднути, а закріпити результат надовго.

Що входять до складу вітаміни групи В благотворно впливають на роботу нервової системи.

Кольрабі є сечогінним засобом, відмінно виводить зайву рідину з організму допомагає при порушеннях роботи нирок, печінки, жовчного міхура, очищає кишечник від шлаків, сприяє зняттю запалень в кишечнику і шлунку.

Рекомендується вживати і використовувати тільки молоду капусту кольрабі. У старих качанів досить жорсткі стеблоплоди і вони характеризуються не таким солодким смаком.

Цю капусту краще не включати в раціон людям, які страждають підвищеною кислотністю шлунка.

Особливо небезпечні ті плоди кольрабі, які вирощені в теплицях і парниках. Цей овоч, як і качан звичайної капусти, може накопичувати нітрати, що може провокувати різні захворювання.

До протипоказань можна віднести лише деякі форми шлунково-кишкових захворювань.

На цьому стаття про кольрабі підійшла до свого логічного кінця. До нових зустрічей, до нових статей на сторінках рубрики «Здоров’я-INFO».

Рубрика: Здоров'я - INFO
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.