Ювіляр року. Юхим Петрович Чеповецький

Привіт, друже!

Сьогодні ми розпочинаємо знайомство з книгами відомого українського письменника Юхима Петровича Чеповецького, сторічний ювілей якого відзначається  цього року.

 Юхим Петрович Чеповецький народився 19 серпня 1919 р. у Києві. Як він сам про себе писав, його дитинство і юність минули так само, як і в багатьох дітей того часу: “З відзнакою закінчив Дитсадок і пішов до Школи”. А потім були педагогічний інститут, літературний інститут, учителювання…

 Змалку він подружився з гумором, що згодом вплинуло на всю його подальшу творчість, а це понад тридцять книг, тексти для музичних комедій, збірки віршів, казки та п’єси для дітей та юнацтва, сценарії для мультфільмів…

Про Юхима Петровича друзі кажуть: мало хто вміє так життєрадісно жити, писати й жартувати! Його надзвичайна особливість у тому, що для дітей він пише, наче для дорослих, а для дорослих– як для дітей. І тим, і іншим він пише як рівним собі. Кільком поколінням дітей полюбилися книги Ю. Чеповецького: про солдата Пєшкіна, Мишеня Мицика, корову Настурцію Петрівну.  А подорослішавши, вони вже разом зі своїми дітьми наспівують пісеньки, що стали “народними”,– із мультиків про лікаря Айболить та капітана Врунгеля. «Твердые орешки». Не ломай себе голову, читатель, над тем, какие твердые орешки полюбились автору, почему он так назвал свою книгу.

 Твердые орешки – это ребята, населяющие повесть и рассказы книги. Обыкновенные ребята, твои сверстники, за которыми автор наблюдал в школе, на улице, дома, в летнем лагере.

 И ребята все эти неплохие, даже, замечательные. Просто каждый из них имеет свой характер и требует к себе особого подхода.

 «Вылитый портрет».  Если ты не знаешь, кто такие Жук, «Оля – мода» и «Храбрый Зайцев».  Если ты не знаешь, что такое «Говорящий автомобиль», «Святые слезы» и «Язык «финти»», то познакомься с Вовой Говорковым.  И в течении часа для тебя не останется ни одного секрета. И уж если Вова начнет говорить, то вряд ли тебе удастся вставить, хоть одно словечко.

 Среди историй в этой книге ты не найдешь рассказа «Вылитый портрет», но зато каждый из героев обязательно напомнит одного из твоих хороших знакомых, ты просто столкнешься с его вылитым портретом.

 Що ж, приємного читання! Щиро сподіваюсь, що ти запам’ятаєш не лише улюблених героїв книг, а й прізвище автора. І, побачивши його на інших книгах, зрадієш зустрічі, як радіють старому й доброму другові.

Рубрика: Книжкова варта
Вы можете следить за ответами к этой записи через RSS.
Вы можете оставить отзыв или трекбек со своего сайта.

Залишити відповідь

HTML: Вы можете использовать следующие теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обязательно)

(по желанию)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.